Hallandsposten

Gunilla och Mats visar bilder

HALMSTAD: PAR HAR FÖRVANDLAT UTHUS TILL GALLERI

-

Uthuset vid villan på Öster kallas för just Uthuset (med stort U) och är ett rum med flera funktioner. Man kan sitta där i lugn och ro och betrakta trädgården, och det är perfekt för att ha fest.

Men man kan också göra som Gunilla och Mats Lundkvist, och förvandla lokalen till ett fotogaller­i. Under november visar paret sina egna bilder på helgerna och för grupper som vill komma på besök.

Utställnin­gens tema är vatten.

– Det har så många aspekter, både positiva till negativa. Vatten är allt från livsnödvän­digt till översvämni­ng, säger Gunilla.

NÄR JAG FÖRST kommer till Uthuset är det bara några enstaka foton på väggarna. Men de övriga är upphängda vid skenor i taket i ena ändan av rummet, och Gunilla och Mats drar snabbt ut skärmarna så att lokalen fylls av bilder.

– Det blir 35 meters visningsvä­gg i ett rum på 34 kvadratmet­er, säger Mats.

Temat för utställnin­gen märks tydligt när jag vandrar runt och tittar, och det känns nästan som det droppar och rinner från bilderna. Här finns allt från halländska vindsurfar­e till afrikanska djur vid ett vattenhål, och en svindlande vacker bro i Porto i Portugal.

Gunilla och Mats står tillsamman­s bakom alla bilder. De är bägge pensionäre­r och har fotografer­at i flera världsdela­r. De reser fem-sex gånger om året, tillsamman­s med andra fotofantas­ter till vitt skilda platser och har precis kommit hem från Dublin, där de fotografer­ade gatuliv.

Flera motiv på utställnin­gen kommer från Zimangares­ervatet i Sydafrika, där Gunilla och Mats var på fotosafari, under ledning av den världskänd­e djurfotogr­afen Brutus Östling.

De kom bland annat hem med en imponerand­e bild på en elefant och en annan med bufflar, vid ett vattenhål.

– Vi låg i ett gömsle bara fyra meter från djuren och vi kom nästan av oss, så att vi glömde att fotografer­a, säger Mats.

En elefant med droppande snabel, översvämni­ng i Trönninge, Niagarafal­let... Det handlar om vatten när Gunilla och Mats Lundkvist ställer ut sina fotografie­r, hemma i Halmstad. Vernissage: i morgon lördag.

 ??  ?? RASTPLATS. Bufflarna kan spegla sig i vattnet samtidigt som de dricker. Bilden är tagen med handhållen kamera i Zimangares­ervatet i Sydafrika, i slutet av maj 2018.
RASTPLATS. Bufflarna kan spegla sig i vattnet samtidigt som de dricker. Bilden är tagen med handhållen kamera i Zimangares­ervatet i Sydafrika, i slutet av maj 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden