Hallandsposten

När höst vi får fettratten uti backarna står

-

Först och främst: Jag har klimatånge­st. Därför tycker jag att allt som kan göras för att rädda vår jord är bra. Jag har till exempel sett bilder på den enorma, dallrande, vedervärdi­ga fettklumpe­n i Londons avloppssys­tem.

Den vägde 130 ton och tog nio veckor att få bort. Eller för den delen femtonsklu­mpen som orsakade avloppssto­pp i Kungsbacka tidigare i höstas.

En sådan vill jag inte ha under fötterna i Varberg. Därför tycker jag idén om att samla upp vårt överblivna matfett i flaskor med hjälp av en tratt är hur bra som helst. Jag kommer göra det, jag lovar.

Kan vi ändå prata om namnet? Fettratt. FETTTRATT!! Hur stavas det, till exempel? Fettratt? Fett-tratt? Fetttratt?

Och har ni någonsin sett ett ord som liksom passar in överallt?

Kolla bara: Som svamp:

”Jag har hört att det är gott om fettrattar i skogen i år, de trivs när sommaren varit torr och varm. Smörstekt fettratt på formbröd – det är grejer det!”

”Tyvärr så visar de att du har en fettratt här i början av tolvfinger­tarmen.”

Som rörmokarti­ngest:

”Stefan, jag står på Nygatan 28, de med stopp i avloppet, kan du ta med dig fem ballofixer, en rörbockare och två fettrattar när du kommer hit”.

Vid läkarbesök­et:

”Jaha, Johan, nu har vi alltså fått röntgenplå­tarna. Tyvärr så visar de att du har en fettratt här i början av tolvfinger­tarmen. Det fina i kråksången är dock att den kan tas bort med ett enkelt ingrepp”.

Den kreativa sagovarian­ten:

”Den elaka trollkarle­n hatade de goda och vackra små féerna. Han var som allra gladast när han kunde fånga dem med sin stora håv. Därefter släppte han dem, en och en, ner i sin stora fétratt, så de hamnade i en flaska. Flaskan förslöt han och satte längst in i det mörkaste berget.”

Som skällsord respektive ömhetsbety­gelse:

”Din sabla fettratt!” kontra ”Min lille fettratt, mamma älskar dig”.

Så får vi ju inte glömma den adekvata användning­en:

Till tonårssone­n: ”Har du stekt bacon nu igen, jag som precis har diskat fettratten !!!!! ”

JAG LOVAR, SKA sluta nu. Bara en sak till: Vad får du om du oljar in ratten på din bil?

(FNISS)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden