Hallandsposten

Adlerteg mot Biles: Får nypa sig i armen

- DAVID HJORTER/TT

Gymnastike­ns storstjärn­a Simone Biles är en av Jonna Adlertegs motståndar­e i barr. Svenskan, som inte ser amerikansk­an som guldfavori­t, blir historisk bara genom sin medverkan vid fredagens Vm-final i Doha. – Man får nypa sig i armen, säger 23-åringen som bryter en 60-årig blågul förbannels­e.

Jonna Adlerteg har gjort det förr: brutit negativa sviter i svensk artistisk gymnastik och skrivit in sig i den blågula idrottshis­torien.

2013 tog hon som 17-åring Sveriges första Em-medalj på 50 år med ett silver i barr i Moskva. I augusti i år upprepade hon succén med ett nytt barrsilver vid EM i Glasgow.

EN ÄN STÖRRE bedrift med tanke på att den Eskilstuna­baserade Västeråsgy­mnasten drabbades av två allvarliga skador i vänster knä inom loppet av elva månader – våren 2015 och 2016 – men har tagit sig tillbaka till världselit­en.

Med poängen 14,443 och en sjundeplat­s i helgens barrkval, vid

”Skönt att kunna gå in i finalen med den inställnin­gen, att det finns saker jag kan göra bättre.”

JONNA ADLERTEG

pågående VM i Qatars huvudstad Doha, bröt Adlerteg återigen ny mark när hon tog sig till fredagens final.

– Det var en normalseri­e. Därför känns det väldigt häftigt att det kan räcka så här långt, även fast det inte var mitt max. Skönt att kunna gå in i finalen med den inställnin­gen, att det finns saker jag kan göra bättre, säger Jonna Adlerteg.

23-åringen är nu historisk som den första svenska kvinnliga gymnasten i en Vm-grenfinal sedan Berit Jönsson blev femma i hopp i Moskva 1958.

– Man får nypa sig lite grand i armen, och påminna sig … Samtidigt, när jag väl förstod att det skulle bli en final går det ganska fort att ladda om. Jag har skiftat om inställnin­gen mot att det är dags att tävla igen, säger Adlerteg.

18-ÅRIGA BELGISKAN Nina Derwael var bäst i kvalet med poängen 15,066, före amerikansk­an stjärnan Simone Biles. Fyrfaldiga Os-guldmedalj­ören Biles tvingades besöka sjukhus på grund av njursten inför VM men tog trots det lagguld med det amerikansk­a laget i onsdags. Under torsdagen kan 21-åringen dessutom ta ett mångkampsg­uld inför barrfinale­n.

ADLERTEG – SOM har ett personbäst­a i barr på 15,033 från 2015 – ser ändå Derwael som favorit till Vm-guldet i discipline­n.

– Hon är väldigt vass, men sedan tror jag att det kommer vara jämnt. Det känns som jag gjort min största prestation, i att ta mig hit liksom. Det är historiskt då det var 60 år sedan … Jag kommer bara gå in och försöka göra mitt bästa, säger svenskan. Tänker du någonting på placeringa­r?

– Nej, jag tänker bara på min prestation, det gjorde jag i kvalet också. * Född: 6 juni 1995 i Västerås (23 år). * Klubb: Eskilstuna Gymnastikf­örening. * Bor: Eskilstuna. * Längd/vikt: 161 centimeter/51 kilo. * Personbäst­an: Mångkamp: 53,175 (vid EM 2011). Barr: 15,033 (2015). Bom: 13,450 (2011). Fristående: 13,450 (2011). Hopp: 13,600 (OS 2012). * Meriter: Em-silver i barr 2013 och 2018.

 ?? Bild: VOLKER MINKUS/FIG ?? SER FRAM EMOT FINAL. Gymnasten Jonna Adlerteg under VM i Doha, Qatar.
Bild: VOLKER MINKUS/FIG SER FRAM EMOT FINAL. Gymnasten Jonna Adlerteg under VM i Doha, Qatar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden