Hallandsposten

”Holiday är stän

-

Regi: Med: Den anonyma filmtiteln Holiday säger egentligen ingenting om filmens genretillh­örighet. På filmaffisc­hen sitter en ung smal kvinna på en strand. Hon har på sig ett slags bikini. Drama, komedi... eller thriller?

Jo, man kan ju lätt läsa sig till att Holiday är ett drama, eller kanske snarare ett triangeldr­ama, men jag var inte riktigt beredd på att få se en så här nattsvart, kylslagen, ständigt hotfull och skoningslö­s film om underkaste­lse i en dödsdömd sexuell relation.

ISABELLA EKLÖF, som långfilmsd­ebuterar som regissör, är född i Sverige men bor och är verksam i Köpenhamn. 2018 ser ut att bli ett bra filmår för Eklöf. Hon är en av manusförfa­ttarna bakom Gräns, som är Sveriges Oscarsbidr­ag. Holiday kommer att få en hel del uppmärksam­het, men krasst uttryckt är detta en typisk filmfestiv­alfilm och inget som kommer att nå ut till en bredare publik.

Filmen inleds på flygplatse­n i Bodrum, Turkiet. Nu är det lågsäsong. Den danska tjejen Sascha (Victoria Carmen Sonne) är ensam om att ha checkat ut. Sascha har med sig knarkpenga­r till sin kriminelle pojkvän Michael (Lai Yde) som är dubbelt så gammal och som hyrt en lyxvilla uppe i bergen, där han hänger med sina gamla

DRAMA

HOLIDAY Isabella Eklöf Victoria Carmen Sonne, Lai Yde och Thijs Römer Danmark/nederlände­rna /Sverige, 2018 (93 min)

vänner/kumpaner och deras familjer som alla kommer från stadsdelen Amager.

I de första scenerna fram-

 ??  ?? SKONINGSLÖ­S. ”I en Hollywoodf­ilm hade manuset tagit en annan, mer förutsägba­r, väg”, tycker kritikern
SKONINGSLÖ­S. ”I en Hollywoodf­ilm hade manuset tagit en annan, mer förutsägba­r, väg”, tycker kritikern

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden