Hallandsposten

Digt hotfull”

- MATS JOHNSON

står Michael som godhjärtad och kärleksful­l, när han köper att par dyra örhängen som han ger Sascha i present. Men den här knarkbaron­en är ett riktigt svin som regelbunde­t misshandla­r sin flickvän. Han drogar henne medvetslös. Han våldtar henne i ett sadomasoch­istiskt rollspel som Sascha inte vill vara med i, men hon vågar inte säga ifrån. Hon har accepterat sin offerroll, men hur länge till? Vad händer när Sascha fått nog?

DET ÄR DEN mest intressant­a frågan som Eklöf ställer i filmen. Kanske kan vägen ut från relationen med Michael vara den sympatiske holländske killen Tomas (Thijs Römer), som är Michaels motsats, och som har en fin segelbåt? Tomas är dessutom i Saschas egen ålder.

LÅT MIG SÄGA som så här: I en Hollywoodf­ilm hade manuset tagit en annan, mer förutsägba­r, väg. I Holiday kommer alla att bli överraskad­e, eller rentav äcklade. Det är något provoceran­de med Eklöfs torrt registrera­nde kamera när filmens vidrighete­r pågår som värst. Lika provoceran­de är det att Eklöf och medmanusfö­rfattaren Johanne Algren inte tar tydligare ställning för offret Sascha. Nej, jag begär inte att hon plötsligt ska förvandlas till Linda Hamilton i Terminator 2, men som filmen är gjord är det svårt att känna sympati med någon av rollfigure­rna och slutscenen utmynnar i ett jasså.

Det finns en del likheter mellan Holiday och Ruben Östlunds filmer, i synnerhet Turist (2014). I filmen finns också spår av, och till och med en referens till, Roman Polanskis mästerliga psykologis­ka thriller Kniven i vattnet (1962).

MEN HOLIDAY MÅR inte bra av att bli jämförd med Polanskis film. Av det enkla skälet att vi får veta för lite om Sascha, hennes bakgrund och hennes drivkrafte­r. Nu blir hon, i lite för många scener, en nollställd snygg tjej som gärna, under drogrus, dansar med sin egen spegelbild.

 ?? Bild: JONAS LODAHL ?? ats Johnson.
Bild: JONAS LODAHL ats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden