Hallandsposten

Macron vill ha EU-

FRANKRIKE: PRESIDENTE­N HEDRAR KRIGSOFFER OCH VILL SKYDDA FREDEN

-

I den elfte timmen på den elfte dagen i den elfte månaden ska världens ledare samlas i Paris på söndag för att minnas första världskrig­ets alla offer. Exakt 100 år efter det att vapenstill­eståndet trädde i kraft klockan 11 den 11 november 1918 ska president Macron stå vid Triumfbåge­n i Paris med USA:S president Donald Trump, Rysslands Vladimir Putin och en lång rad andra stats- och regeringsc­hefer.

FÖR MACRON BLIR ceremonin kulmen på en rejäl minnesveck­a som inleddes redan i söndags, då han besökte Strasbourg tillsamman­s med Tysklands president Frank-walter Steinmeier.

Under veckan väntar nedslag i bland annat Verdun och kring floden Somme, några av de mest ökända slagfälten under blodbadet på västfronte­n 1914–1918.

För Macron är det samtidigt hemmaplan.

– Jag är född i det vi kallar La Somme. Jag växte upp med tusentals berättelse­r, minnen och spår av vad Frankrike har att tacka sina allierade för, sade presidente­n vid ett besök i Australien tidigare i år.

Han är själv ett resultat av det allierade stödet: hans farmorsfar var en brittisk soldat, George William Robertson, som blev kvar i Frankrike efter kriget och gifte sig med en fransyska i Abbeville 1919.

Vägen till Paris går via västfronte­n när Frankrikes president Emmanuel Macron laddar för hundraårsd­agen av första världskrig­ets slut. Samtidigt manar presidente­n till skapandet av en Eu-armé för att skydda freden.

KRIGSMINNE­NA FÅR samtidigt Macron att känna oro över dagens säkerhetsl­äge, särskilt med tanke på att USA vill säga upp det så kalllade Inf-avtalet om att skrota de medeldista­nsrobotar som kraftigt ökade oron för kärnvapenk­rig i Europa på 80-talet.

– Vem är den stora förloraren på det? Jo, Europa och dess säkerhet, sade Macron i en fransk radiointer­vju i Verdun på tisdagen.

– Vi måste ha ett Europa som försvarar sig bättre själv, utan att bara förlita sig på USA. Vi kan inte

 ??  ??
 ??  ?? KRIGSOFFER. I Thiepval i norra Frankrike hedras 70 000 brittiska soldater som stupade i första världskrig­et. På fredag besöks platsen av president Emmanuel
KRIGSOFFER. I Thiepval i norra Frankrike hedras 70 000 brittiska soldater som stupade i första världskrig­et. På fredag besöks platsen av president Emmanuel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden