Hallandsposten

Pichlers nya ”Amatörer” i Halmstad

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Efter sitt genombrott med filmen ”Äta sova dö” har Gabriela Pichler belönats med bland annat fyra Guldbaggar. Under måndagen besökte hon Halmstads filmstudio på Röda Kvarn för att prata om sin nya film ”Amatörer”.

Och det var i Halmstad som allt började för Gabriela Pichler, från Flemingsbe­rg utanför Stockholm.

– Jag pluggade filmvetens­kap på Högskolan i Halmstad under tre och ett halvt år. Och film vet jag ju vad det är men vetenskap, vad är det liksom? Hursomhels­t började jag plugga och det blev en milstolpe i min filmkarriä­r, berättar Gabriela.

OCH DET VAR också i Halmstad som hon gjorde sin allra första film.

– En dokumentär som hette ”Man måste vara frisk för att orka vara sjuk”. Min mamma led av fibromyalg­i och jag brann för ämnet och ville så gärna berätta om den här sjukdomen för andra människor. Men nu när jag tänker tillbaka tycker jag lite synd om människorn­a som jag utsatte detta för, skrattar hon.

2012 fick hon sitt stora genombrott. ”Äta sova dö” vann fyra guldbaggar 2013 inom kategorier­na: bästa regi, bästa manuskript, bästa film och huvudrolls­innehavare­n Nermina Lukač vann pris för bästa kvinnliga huvudroll.

TIDIGARE I ÅR kom filmen ”Amatörer”, som Gabriela regisserat. Det är en dramafilm där tittaren får följa tre huvudrolle­r i samhället Lafors.

I måndags visades filmen fem gånger på Röda Kvarn, och filmregiss­ören var på plats för att dela med sin av sina upplevelse­r kring filmen.

– Ungefär 98 procent av alla skådespela­rna som är med i filmen är amatörer, och det var hur kul som helst och jobba med alla som ingick i teamet. Jag tycker att alla människor är intressant­a på något vis, och dessutom är alla expert på något. Det använde vi oss av.

Manuset är ett samarbete mellan Pichler och författare­n Jonas Hassen Khemiri, som belönades med Augustpris­et för sin roman ”Allt jag inte minns”.

– Efter filmen ”Äta sova dö” var det väldigt många som hörde av sig till mig. Och en dag hade även Jonas skickat ett mejl till mig där det stod: ”Vill du samarbeta?”. Det ville jag och på den vägen var det.

NÄR GABRIELA VAR liten arbetade hennes mamma som städare och hennes pappa som långtradar­chaufför.

– Förr ville jag jobba med det som pappa jobbade med – alltså bli långtradar­chaufför. Men det växte senare bort och det var kanske tur det, avslutar hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ”HÄR BÖRJADE ALLT”. Gabriela Pichler pluggade på Högskolan, och det var här i Halmstad som hennes filmkarriä­r började.
Bild: JARI VÄLITALO ”HÄR BÖRJADE ALLT”. Gabriela Pichler pluggade på Högskolan, och det var här i Halmstad som hennes filmkarriä­r började.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden