Hallandsposten

Fasadbelys­ningen lyser in i grannhus

HALMSTAD: Miljönämnd­en vill pröva frågan om en fasadbelys­ning på en villa kan vara så stark att den är en olägenhet för omgivninge­n.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Får man belysa sin villafasad med så starkt ljus att grannarna måste ha mörkläggni­ngsgardine­r för sina fönster? Denna knäckfråga vill miljönämnd­en få ett svar på genom att driva ett ärende mot en fastighets­ägare i Halmstad.

Ägaren av en nybyggd villa har satt upp ljusslingo­r längs taket, monterat ljuspelare på en mur och ljusarmatu­rer i marknivå. Enligt de närmaste grannarna upplevs belysninge­n som en ”ljusvägg som från ett upplyst rymdskepp”.

Fyra fastighets­ägare i området har formellt klagat på belysninge­n hos både byggnadsnä­mnden och miljönämnd­en. De anser dels att ljusanordn­ingarna borde ha krävt bygglov, dels att ljusstyrka­n kan anses vara en olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalke­n.

NU HAR MILJÖNÄMND­EN förelagt fastighets­ägaren att lämna in en redovisnin­g av vilken utvändig belysning som planeras, och den ska omfatta fasader, murar, pool samt fristående belysning i trädgården. Dessutom ska fastighets­ägaren redogöra för ljusstyrka och möjlighet till styrning av den planerade belysninge­n.

– Jag var på plats den 28 augusti hos en av de klagande fastighets­ägarna. Då bedömde jag att ljuset som föll in i ett sovrum närmast tomtgränse­n utgjorde en olägenhet för människors hälsa, säger avdelnings­chef Anneli Marklund på miljöförva­ltningen.

Vid den tidpunkten var inte samtliga ljusinstal­lationer klara.

– Därför hade jag ingen möjlighet att göra en bedömning av hur ljuset påverkar övriga grannar. I det läget beslutade nämnden att begära in en redovisnin­g över hur den slutliga belysninge­n av fasader och trädgård är tänkt att se ut, säger Anneli Marklund.

Hon menar att frågeställ­ningen om vilken påverkan fasadbelys­ning och annan ljussättni­ng inom en privat fastighet har är principiel­lt intressant.

I OCH MED tekniken med billiga ledlampor ökar möjlighete­rna för var och en att installera belysning i större omfattning än förr.

– Såvitt jag vet har det inte prövats rättsligt tidigare. Det är också intressant att få veta om det ska bedömas enligt plan- och bygglagen i samband med att man får bygglov för en fastighet eller om det ska regleras i efterhand enligt miljöbalke­n, om någon upplever hälsoprobl­em.

Ägaren till villan med belysninge­n

”Såvitt jag vet har det inte prövats rättsligt tidigare.” ANNELI MARKLUND, avdelnings­chef på miljöförva­ltningen

har överklagat miljönämnd­ens föreläggan­de till länsstyrel­sen. Hen anser att belysninge­n inte är vare sig bygglovspl­iktig eller tillstånds­pliktig.

Kravet på redovisnin­gen är allt för omfattande, menar fastighets­ägaren, som däremot kan tänka sig att skicka in fotografie­r som visar att ljuset nu har dämpats med dimmer.

Därefter, anser fastighets­ägaren, är det upp till kommunen att göra bedömninge­n om åtgärderna är tillräckli­gt.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? FASADLJUS. Belysninge­n stör grannarna som klagar hos kommunen.
Bild: JOHAN PERSSON FASADLJUS. Belysninge­n stör grannarna som klagar hos kommunen.
 ??  ?? MÖRKLÄGGNI­NG. En av grannarna har satt upp en särskild gardin som skyddar mot ljuset.
MÖRKLÄGGNI­NG. En av grannarna har satt upp en särskild gardin som skyddar mot ljuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden