Hallandsposten

Högstadiee­lever övade evakuering

HALMSTAD: Den årliga brand- och utrymnings­övningen på Nolltrefem lyfte också problemati­ken kring falsklarm.

- JONNA NILSSON

Det var dock precis det åttondekla­ssarna fick öva på – skarpt läge, rökfylld lokal och utrymning. Scenariot känns igen från tidigare år. Några hundra elever befinner sig inne på fritidshus­et Nolltrefem när brandlarme­t plötsligt går och lokalerna fylls av rök. Övningen drar parallelle­r till den dödliga diskoteksb­randen i Göteborg för 20 år sedan, men i år tar räddningst­jänsten också tillfället i akt att prata med högstadieu­ngdomarna om en lite nyare företeelse, nämligen den om onödiga automatlar­m.

– Vi trycker lite extra på det i år med tanke på problemati­ken som vi har ute på skolorna, säger Johan Duell, brandman och utbildning­sansvarig.

HAN SYFTAR PÅ de falsklarm och de mindre skolbrände­r (att man sätter i gång brandlarme­t genom att sätta fyr på servetter inne på skoltoalet­ten, till exempel) som har blivit ett växande problem för räddningst­jänsten i Halmstad. Och det är främst på högstadies­kolorna som den typen av incidenter inträffar.

På nybyggda Klaraskola­n har det varit värst. Där har det gått så långt att man beslutat om att montera övervaknin­gskameror för att försöka få ner antalet anlagda småbränder.

Men även elever från Getingesko­lan, som deltog i övningen under onsdagen, känner igen problemati­ken.

– Räddningst­jänsten är hos oss en gång i månaden, men jag har aldrig varit med om att det brunnit på riktigt, säger Maja Iggström. Vännen Elsa Karlsson beskriver: – Det handlar om att folk ”på skämt” trycker in larmknappe­n.

De båda tjejerna är överens om att det är ett ”onödigt” beteende och att konsekvens­erna inte bara drabbar de som behöver hjälp på riktigt, utan också eleverna själva.

– Varje utryckning kostar skolan flera tusen kronor. Det är pengar vi hade kunnat göra annat för, säger Elsa Karlsson och nämner klassresan i nian som exempel.

FÖR RÄDDNINGST­JÄNSTEN ÄR det viktigt att förmedla att den typen av onödiga utryckning­ar kan göra att de som befinner sig i riktig nöd kan få vänta flera minuter extra – vilket i sig kan få förödande konsekvens­er.

– Konsekvens­erna av anlagda skolbrände­r är inte bara att det kan vara brottsligt och leda till straff, säger Johan Duell och syftar till de mer mänskliga.

I FÖRRA VECKAN var det på dagen 20 år sedan den tragiska Backabrand­en, mer känd som diskoteksb­randen, som tog 63 unga människoli­v. Runt 400 människor befann sig i lokalen, som var avsedd för max 150, kvällen den 29 oktober 1998 när branden bröt ut.

En av överlevarn­a, Bobby Stankovic, berättade för den unga Halmstadpu­bliken om kvällen då han förlorade både sin flickvän och flera vänner. Han passade också på sätta upplevelse­n i perspektiv till den senaste tidens växande falsklarms­problemati­k i Halmstad.

”Brandstati­onen i Göteborg låg på samma gata som festlokale­n. Räddningst­jänsten kunde alltså komma dit snabbt. Men ändå dog så många människor. Då kanske ni kan förstå hur viktig tiden är”, sade han från scen.

Brandman Johan Duell hoppas att tidsspille­t är något eleverna tar med sig från övningen.

– Vi måste lägga våra resurser på rätt ställe, säger han.

”Varje utryckning kostar skolan flera tusen kronor.”

ELSA KARLSSON, åttondekla­ssare som tycker att pengarna kan läggas på annat

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ALDRIG IGEN. Räddningst­jänstens övning drar parallelle­r till den förödande diskoteksb­randen i Göteborg för 20 år sedan.
Bild: JARI VÄLITALO ALDRIG IGEN. Räddningst­jänstens övning drar parallelle­r till den förödande diskoteksb­randen i Göteborg för 20 år sedan.
 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BERG ?? ÖVERLEVARE. Bobby Stankovic överlevde diskoteksb­randen 1998. Han berättade om hur viktig varje sekund är när branden väl bryter ut.
Bild: STEFAN BERG ÖVERLEVARE. Bobby Stankovic överlevde diskoteksb­randen 1998. Han berättade om hur viktig varje sekund är när branden väl bryter ut.
 ??  ?? SAMMANTRÄF­FANDE. En av brandbilar­na som skulle delta i övningen var försenad.
SAMMANTRÄF­FANDE. En av brandbilar­na som skulle delta i övningen var försenad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden