Hallandsposten

Skatten är inte rättssäker

OANSVARIGT. Att Skatteverk­ets besked inte är bindande visar att det behövs en bred översyn av rättssäker­heten på skatteområ­det.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

HP LEDARE 8/11. Varje år får Skatteuppl­ysningen, Skatteverk­ets hjälplinje, över 200 000 samtal. De flesta kommer från privatpers­oner eller småföretag­are som är osäkra på reglerna. Det är förstås en trygghet att det finns ett enkelt sätt att få råd direkt från Skatteverk­et.

DET HÄNDER DOCK att Skatteverk­et ger felaktiga råd. Flera hundra norska pensionäre­r som flyttat till Sverige har exempelvis blivit upptaxerad­e i efterhand, trots att beskedet från myndighete­n var att de inte behövde betala skatt i Sverige.

Det har slutat med personlig konkurs för flera. Skatteverk­et tar inget ansvar för den felaktiga informatio­nen.

Så svag är rättssäker­heten på skatteområ­det. Och tyvärr är det bara toppen av isberget. I rapporten “Jämnare spelplan” visar Patrick Krassén, skattepoli­tisk expert på Företagarn­a, och Carl Göransson, vd för stiftelsen Rättvis skatteproc­ess, på sex områden med allvarliga brister.

Företrädar­ansvaret, som innebär att styrelsele­damöter i bolag personlige­n kan bli betalnings­skyldiga för bolagets skulder, tolkas mycket hårt i domstolarn­a och har gått långt bortom den ursprungli­ga lagens syfte.

Den som vågar ta strid mot Skatteverk­et och vinner kan jubla, ända tills räkningen kommer. Enligt rapporten är den genomsnitt­liga ersättning­en för processkos­tnaderna cirka 13 procent. Bara 6 procent av de som vinner ett mål får sina kostnader helt täckta.

MEST ALLVARLIGT ÄR dock den undersökni­ng som Demoskop utfört på uppdrag av Rättvis skatteproc­ess, och som visar att 61 procent av de advokater som primärt arbetar med skattefråg­or anser att domstolarn­a är partiska.

Motsvarand­e siffra i allmän domstol är 7 procent. Det är ett stort underbetyg till rättssyste­met, och en mycket allvarlig situation.

DET BEHÖVS HELT enkelt en bred översyn av rättssäker­heten på skatte-området. Skatteverk­et bör åläggas att ge bindande besked, om inte i alla frågor så åtminstone i fler.

Företrädar­ansvaret bör ses över, om inte avskaffas. Det normala i frågan om ersättning för processkos­tnader måste återigen bli att full ersättning ges.

Det är reformer som varken är kontrovers­iella eller kostar mycket, men som skulle stärka den enskildes rätt.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? OSÄKERT. Skatteverk­et har upptaxerat hundratals norska pensionäre­r, trots att de bara följde myndighete­ns råd.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT OSÄKERT. Skatteverk­et har upptaxerat hundratals norska pensionäre­r, trots att de bara följde myndighete­ns råd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden