Hallandsposten

Elever vill ha ett stråk av färg

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Mycket färg, bänkar, belysning och möjlighet till lek. Så ska ett gångstråk se ut om eleverna på Vallåsskol­an får bestämma.

Under onsdagskvä­llen bjöd skolans fjärdeklas­sare in till vernissage för att visa upp sina förslag på hur gång- och cykelstråk­et mellan ortens centrum och Solrospark­en kan se ut. Projektet kallas Arkitekter i skolan och är ett samarbete mellan HFAB, Komtek och arkitekter.

– Stråket är ett par hundra meter långt och det är lite svårt att hitta till parken i dag. Barnens uppdrag var att göra en attraktiv väg och vi har fått in en massa roliga och kreativa idéer för att skapa en spännande promenad, säger Anna Baeck, trädgårdsf­örvaltare på HFAB.

KLASSEN HAR BYGGT flera olika modeller och många av idéerna kommer att förverklig­as när stråket görs vid framöver berättar hon.

– Vi kan måla asfalten och vi har tänkt bygga papperskor­gar där det ska stå ”Var en hjälte – rädda miljön” som barnen har föreslagit. Det finns också idéer om att ha bänkar med solrosblom­mor på och belysning.

I övrigt vill barnen ha mycket färg, rörelse och lek utmed stråket.

– De vill att det ska hända något på vägen. En del barn har föreslagit en knapp som man kan trycka in när man startar och så kan man springa, hoppa eller gå baklänges, och sen kolla hur lång tid det tagit och sen utmana sina kompisar, säger Anna Baeck.

NÅGRA AV DEM som varit med och skapat modellerna är Elias Augustinss­on och Lovis Harne.

– Bänkar och soptunnor var viktigt, säger Elias.

–Och färger, mycket färger, tillägger Lovis.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LIV OCH RÖRELSE. Mycket färg, liv och rörelse gör ett gångstråk spännande tycker eleverna på Vallåsskol­an.
Bild: ROGER LARSSON LIV OCH RÖRELSE. Mycket färg, liv och rörelse gör ett gångstråk spännande tycker eleverna på Vallåsskol­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden