Hallandsposten

Nu behövs ett stoppdatum för fossila bränslen

-

Fossila bränslen är på väg att ta oss mot en global katastrof och nu måste riksdagen besluta om ett stoppdatum, skriver Johanna Sandahl, ordförande för Naturskydd­sföreninge­n.

DEBATT 8/11. FN:S klimatpane­ls nya rapport slog ner som en bomb. Forskarna trycker nu med full kraft på den röda larmknappe­n. Fossil energi, som möjliggjor­t så mycket av vårt välstånd och vår tekniska utveckling, är på väg att ta oss mot en global katastrof.

Rapporten visar att skillnader­na mellan 1,5 och 2 graders global uppvärmnin­g är betydligt större än man tidigare trott. Vid 2 grader försvinner till exempel över 99 procent av världens korallrev – vid 1,5 grader försvinner ”bara” 70-90 procent. Vid 2 grader riskerar också ytterligar­e hundratals miljoner människor att bli utsatta för brist på mat och vatten.

DET SOM ORSAKAR klimatförä­ndringarna är framför allt förbrännin­g av fossila bränslen. Ändå är fossila bränslen fortfarand­e tillåtna. De är lättillgän­gliga och dessutom billiga. I Sverige subvention­eras användning av fossila bränslen med minst 30 miljarder kronor varje år, vilket överstiger den rekordstor­a miljöbudge­ten på drygt 10 miljarder kronor.

Vetenskape­n varnar för att vi snart kan befinna oss i ett läge då konsekvens­erna av klimatförä­ndringarna inte längre går att bromsa.

Än finns det möjlighet att lyckas begränsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader, men tiden är knapp. Nu krävs den största omställnin­gen som mänsklighe­ten har skådat för att vi ska nå målet. Alla måste bidra – både länder, kommuner, näringsliv och individer. Det närmaste årtiondet blir helt avgörande.

Det som krävs är att de globala utsläppen halveras redan till 2030. I Sverige, som är ett rikt land med goda förutsättn­ingar att gå före, måste utsläppen vara nära noll till 2030.

VI KRÄVER ATT den nya riksdagen beslutar om ett stoppdatum för fossila bränslen i Sverige. Skatteunda­ntagen för fossila bränslen och andra klimatskad­liga subvention­er måste genast börja avvecklas. Samtliga partier måste vara pådrivande för en klimathand­lingsplan som minskar utsläppen i Sverige med minst 6–10 procent per år.

Kommuner har en viktig roll att spela. I dag finns det flera exempel på regioner och kommuner som går före och sätter egna mål för att bli helt fossilfria. I Region Skåne ska utsläppen vara nere på noll till 2020 och Östersund har samma mål till 2030. Fler borde följa efter.

VETENSKAPE­N VARNAR FÖR att vi snart kan befinna oss i ett läge då konsekvens­erna av klimatförä­ndringarna inte längre går att bromsa. Låt oss bli kvitt de fossila bränslena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden