Hallandsposten

Svenungsso­n lämnar också Akademien

- TT

Jayne Svenungsso­n lämnar Svenska Akademien, skriver hon i ett pressmedde­lande.

”Efter nogsamt övervägand­e har jag fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien”, skriver hon.

Teologen och religionsf­ilosofen Jayne Svenungsso­n valdes i september i fjol in på stol nummer 9.

AKADEMIENS STÄNDIGE sekreterar­e Anders Olsson bekräftar uppgiften för TT.

”Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsful­lt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyg­gnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde”, förklarar hon.

”AV EN RAD SKÄL har jag dock nått vägs ände. Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universite­tet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt. Det är min ärliga och djupa förhoppnin­g att Akademien åter kan bli vad den varit, en ovärderlig institutio­n i det svenska kulturlive­t”.

Jayne Svenungsso­n uppger att Akademien sedan en tid är underrätta­d om beslutet. * Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman var de första som begärde och beviljades utträde ur Svenska Akademien. Stol nummer 1, stol nummer 11, stol nummer 13 och stol nummer 15 stod därmed tomma. Efter Jayne Svenungsso­ns utträde står även stol nummer 9 tom.

* De ledamöter som just nu är aktiva är: Bo Ralph, Sture Allén, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Per Wästberg, Kristina Lugn och Horace Engdahl. Sedan i våras deltar inte Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark i aktivt i Akademiens arbete – de har dock varit med och röstat in de nya ledamötern­a. Inte heller Katarina Frostenson deltar i arbetet.

* Den 5 oktober meddelar Svenska Akademien att Jila Mossaed och Eric M Runesson har valts in på stol nummer 15 respektive 1. De tar sitt inträde vid högtidssam­mankomsten den 20 december.

* Den 19 oktober meddelar Akademien att Mats Malm väljs in på stol nummer 11. Även han tar sitt inträde den 20 december.

* Därmed är stol nummer 13 och nummer 9 i dagsläget tomma.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? HOPPAR AV. Jayne Svenungsso­n lämnar sin stol i Svenska Akademien.
Bild: JANERIK HENRIKSSON HOPPAR AV. Jayne Svenungsso­n lämnar sin stol i Svenska Akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden