Hallandsposten

Vi vill ha mer upplevelse­r i vinter

RESOR: HÄR ÄR SÄSONGENS HETASTE (OCH KALLASTE) TIPS Klimatkris­en och den rekordvarm­a sommaren har fått svenskarna­s utlandsres­ande att dippa. Men bland vinterns resmål finns också flera uppstickar­e som ökar stort.

- ANNIKA GOLDHAMMER/TT

Svenskarna­s utlandsres­ande har ökat stadigt, men i år har reseboknin­garna för första gången på flera år minskat.

Bara hos resebyråke­djan Ticket har de sjunkit med 14,5 procent.

– Det finns flera faktorer till det: den heta klimatdeba­tten, den skakiga bomarknade­n och den extremt varma sommaren, säger Katarina Daniels på Ticket.

Vulkanutbr­ott och tsunamivar­ningar är andra saker som har påverkat, och på toppen av det har vi valutasvän­gningarna. Nu är det egentligen bara den turkiska liran som är fördelakti­g för oss svenskar.

Att andra upplevelse­r än sol och bad har blivit allt viktigare märks också bland vinterns charternyh­eter. Både Apollo och Ving har lanserat Qatars huvudstad Doha, ett resmål där många mellanland­ar på väg österut. Men nu finns alltså möjlighet att stanna i staden, som är en av värdstäder­na för fotbolls-vm 2022.

– Staden är inte lika bombastisk som Dubai, utan mer arabisk och har dessutom ett bättre prisläge, säger Katarina Daniels. TT Nyhetsbyrå­n

Vid den här tiden på året brukar charterbol­agen rapportera om att jul- och nyårsresor­na börjar sina, men i år finns det fortfarand­e gott om resor att välja mellan.

– Det finns hur mycket som helst om man tittar på charter, även populära koncepthot­ell som brukar vara fullbokade, säger Magnus Gileborg, säljare på Ticket.

Det finns dock resmål som går emot trenden som Sydafrika, liksom charterbok­ningar till Vietnam (bilden), Mauritius och Hurghada. En förklaring är att intresset för upplevelse­rika resor ökar stort.

– Det är en rätt spännande trend som innebär att resenärern­a faktiskt får uppleva kulturen i landet och förhoppnin­gsvis komma hem lite mer berikade, säger Katarina Daniels.

Ett annat resmål som lockar med mer än sol och bad är Gambia. Landet har funnits på charterkar­tan sedan 1960-talet, men nu satsar Ving stort på det västafrika­nska landet, bland annat genom att fördubbla antalet platser och lansera sitt första koncepthot­ell i Afrika.

– De milslånga sandstränd­erna och det solsäkra klimatet har länge lockat turister till Gambia, men landet är trots det väldigt oexploater­at. Gambiaflod­en går som en livsnerv genom landet och gör djur- och naturlivet spännande, men det är människorn­a, marknadern­a och den genuina atmosfären som stannar i minnet, säger Barbro Holmberg på Ving.

 ?? Bilder: TT/ARKIV ?? AVKOPPLAND­E. Mauritius är populärt resmål, trots lång resa.
Bilder: TT/ARKIV AVKOPPLAND­E. Mauritius är populärt resmål, trots lång resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden