Hallandsposten

Under ytan finns d

KONSUMENT: MYCKET HAMNAR I HAVET TILL SLUT

-

Visst är det bra med plastförbu­d – men det är bara att skrapa på ytan när det gäller plasteländ­et i haven. Vi måste göra betydligt mer för att bli kvitt miljöprobl­emen som hotar, tycker miljöorgan­isationer apropå ett förslag från Europaparl­amentet.

Om drygt två år kan ett förbud mot vissa plastartik­lar börja gälla i Sverige, om EU går vidare med det förslag som parlamente­t lagt fram.

För vissa andra plastprodu­kter föreslås begränsnin­gar, berättar Jenny Hedman, handläggar­e på Naturvårds­verket. Men det får ta lite längre tid innan de ska vara genomförda.

– Det är svårt att svara på hur effekterna av förbudet och begränsnin­garna blir, det beror på hur avfallshan­tering och sådant fungerar. Men vi tycker att det är ett bra förslag. Det kommer att minska plasten i havet, säger Jenny Hedman.

ENGÅNGSART­IKLARNA som guppar runt ovanpå haven är en del av plastprobl­emen, men under ytan finns de riktigt stora bekymren, konstatera­r Karin Lexén, generalsek­reterare på Naturskydd­sföreninge­n.

– Det här är ett bra första steg. Men vi noterar att det bara gäller det skräp som finns på ytan. I vattnet i haven finns till exempel gummi och mikrofibre­r, som orsakar stora problem, säger hon.

Hon tror ändå att plastförbu­det har en informativ effekt. Det lyfter fram problemet så att konsumente­r och producente­r blir mer uppmärksam­ma på att plast faktiskt gör skada på fel ställe.

Där får hon medhåll av Johanna Ragnartz, vd på stiftelsen Håll Sverige rent.

 ??  ?? PÅ VÄG BORT. Muggar ska begränsas, och sugrören i plast kan förbjudas.
PÅ VÄG BORT. Muggar ska begränsas, och sugrören i plast kan förbjudas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden