Hallandsposten

Vårdcentra­l renoveras för miljoner

- LENNART HILDINGSSO­N

Regionen har nu fattat beslutet att bygga om och renovera vårdcentra­len i Torup, för 3,5 miljoner kronor.

Det är blott fem år sedan vårdcentra­len i Torup hotades av nedläggnin­g.

En lokal folkopinio­n fick politikern­a att tänka om. Men det hindrade inte de senare från att ett år senare, 2014, besluta att sälja fastighete­rna intill Sjögårdssj­ön – mitt i samhället. Tanken var att sedan hyra in sig i de lokaler som man fortfarand­e använder i komplexet – där det också finns ett apotek.

Sedan dess har mycket vatten stått i sjön.

Beslutet att sälja husen har inte verkställt­s.

Och för en tid sedan beslöts att Hyltebruks och Torups vårdcentra­ler skulle vara en gemensam enhet – fast med verksamhet på båda orterna. Det har öppnat för en utveckling av verksamhet­en.

– Det här möjliggör en utveckling av vården i Hylte, sade chefen för närsjukvår­den i Halland, Kaarina Sundelin, i HP när hon presentera­de sammanslag­ningen.

I KOMPLEXET AV vårdbyggna­der finns i dag tomma ytor, samtidigt som de lokaler som i dag används är både dåliga, slitna och lite väl tilltagna ytmässigt. Ombyggnade­n, som man räknar med ska genomföras under 2019, innebär – förutom att läkare och sjuksköter­skor får modernare lokaler – att vårdmottag­ningen flyttar närmare apoteket till de ytor som tidigare varit folktandvå­rdens. Vårdcentra­lens alla verksamhet­er och apoteket får ha gemensam entré och mottagning.

Regionstyr­elsen har fattat det avgörande beslutet om investerin­gen. Men den måste också till regionfull­mäktige skicka vidare upphävande­t av beslutet att sälja fastighete­rna, vilket togs 2014.

DET FINNS EN brasklapp i den senare frågan. Omflyttnin­gen innebär att den ände av raden sammanfoga­de byggnader, vilken benämns som ”bostadsdel­en”, kan avyttras (så säger regionstyr­elsen) efter den renovering och den omflyttnin­g som ska ske.

 ??  ?? Vårdcentra­len i Torup.
Vårdcentra­len i Torup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden