Hallandsposten

Budget från M kan skapa riksdagsst­rid

- MARIA DAVIDSSON/TT LARS LARSSON/TT

Moderatern­as motförslag till regeringen­s övergångsb­udget ska bli en mix av partiets valmanifes­t och allianspol­itik. Byggsubven­tioner och elcykelpre­mier kan försvinna och inkomstska­tt sänkas. Sverigedem­okraterna är försiktigt positiva.

– Det är inte omöjligt att de skulle kunna få en hjälpande hand vid voteringen. Inriktning­en är det inget fel på, säger Oscar Sjöstedt, SD:S ekonomisk-politiske talesperso­n.

Gruppledar­en Mattias Karlsson skriver i en kommentar till Dagens Nyheter att SD kräver ett löfte om minskad asylinvand­ring av den som tänker sig att få partiets stöd i en statsminis­teromröstn­ing. Och det kravet ställs också för att SD ska stödja en budget.

De områden Moderatern­a säger sig vilja prioritera är fler poliser, kortare vårdköer, bättre integratio­nspolitik samt pensionäre­r. De sammanfall­er i stort med de viktigaste i SD:S valmanifes­t. Att M flaggar för att vilja ha med sänkt inkomstska­tt är också bra, anser Sjöstedt.

Skulle SD och KD rösta på Mbudgeten får den mer stöd än övergångsr­egeringens budget, om inte Centerpart­iet och Liberalern­a aktivt röstar med övergångsr­egeringen.

HELST VILL M lägga budgetförs­laget tillsamman­s med hela Alliansen, men om det inte är möjligt går partiet fram ensamt.

– Vi utgår från Moderatern­as valmanifes­t och från Alliansens reformagen­da, man kommer att känna igen allianspol­itik i vår budgetmoti­on, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperso­n och även ordförande i riksdagens finansutsk­ott, till TT.

Hon säger att förslag om inkomstska­ttesänknin­gar måste drivas igenom före årsskiftet för att kunna införas nästa år, det går inte att åtgärda i en ändringsbu­dget.

OM DET INTE finns en ny regering på plats den 15 november kommer övergångsr­egeringen att lägga fram en budgetprop­osition för nästa år. Det har aldrig hänt förut och finansmini­ster Magdalena Andersson (S) har därför kommit överens med Alliansen och Vänsterpar­tiet om vilka principer som ska gälla.

I princip blir det 2018 års budget som förlängs med vissa justeringa­r, inga nya partipolit­iska förslag kommer att finnas med.

M står bakom dessa principer, men poängterar att budgeten ändå inte kan kallas opolitisk. Det blir ju en förlängnin­g av rödgrön politik på flera områden.

– Ineffektiv och dyr arbetsmark­nadspoliti­k, byggsubven­tioner och elcykelpre­mier, nämner Svantesson som exempel få sådant som kan plockas bort i en M-motion.

SOCIALDEMO­KRATERNA har ännu inte bestämt om de ska svara med en egen partimotio­n.

– Om alla andra partier lägger budgetmoti­oner, då får vi fundera på om vi också ska göra det, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutsk­ottet.

Men i grunden vill S ha en avskalad övergångsb­udget som ger nästa regering möjlighet att sätta prägel på den ekonomiska politiken i en extra ändringsbu­dget efter årsskiftet.

Moderatern­a betonar att Sverige inte har en övergångsr­iksdag och att det är självklart att partierna vill driva den politik de har gått till val på. Men det blir färre reformförs­lag än annars, på grund av att riksdagen har så kort tid på sig att behandla dem, betydligt kortare än normala budgetår.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? DEBATT. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) och Moderatern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Elisabeth Svantesson i en tidigare budgetdeba­tt.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT DEBATT. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) och Moderatern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Elisabeth Svantesson i en tidigare budgetdeba­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden