Hallandsposten

Skattehöjn­ing på 20 öre en god grund

- Agnes Hulthén gruppledar­e Vänsterpar­tiet Halland

Svar till Magnus Jönsson, 2/11.

POLITIK. Hej Magnus, tack för ditt svar. I din text tar du upp olika exempel på hur politiker inte kan hantera allvarliga frågor som Nya Karolinska, budgetunde­rskottet i regionen samt medlemskap i Greater Copenhagen. Här har de borgerliga partierna suttit i förarsätet så jag lämnar de exemplen därhän i mitt svar.

I STÄLLET BEMÖTER jag det som berör Vänsterpar­tiet. Du har helt rätt i att vår skattehöjn­ing inte motsvarar det prognostis­erade underskott­et vilket jag också redogör för i min insändare. En av anledninga­rna till att vi inte höjer ytterligar­e i dagsläget är för att det ska finnas utrymme i plånböcker­na för de hallänning­ar som har minst. De satsningar som vi vill göra är en investerin­g i verksamhet­en, i de mest utsattas hälsa och i personalen. Vi vill precis som du att profession­en ska ges möjlighet att bygga en livskrafti­g hälsooch sjukvård. Vi vill göra oss fria från beroendet av hyrpersona­l och skapa utrymme för den personal vi har. Vi menar att en skattehöjn­ing på 20 öre hade varit en god grund för att skapa förbättrin­gar som täckt resten av underskott­et och räckt en bit till de stora investerin­gsbehov som finns.

VAD GÄLLER DE privata valen ser vi i Vänsterpar­tiet det som att vi måste ge medborgarn­a förutsättn­ingar för att kunna ha möjlighete­n att fatta beslut. Det skiljer alldeles för mycket i hälsostatu­s, överlevnad och livslängd kopplat till sådant som var du bor, vem dina föräldrar är och vilken utbildning du har och det påverkar vilka val som blir tillgängli­ga och möjliga för medborgarn­a. Vi vill ha ett Halland som är för alla inte bara de som har fått bra förutsättn­ingar att göra bra val.

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden