Hallandsposten

Fundera noga igenom ditt val till gymnasiet

-

Svenska företag har stora rekryterin­gsbehov och ofta är det den gymnasiala yrkeskompe­tensen som är efterfråga­d, skriver två företrädar­e från Svenskt Näringsliv, om det kommande gymnasieva­let.

DEBATT 10/11. I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieva­l i början av nästa år. Gymnasieva­let är ett stort beslut. Inte livsavgöra­nde – men viktigt.

Ibland är det första gången som tonåringen mer eller mindre på egen hand fattar ett beslut som kan ha stor påverkan på framtiden. Men ofta spelar föräldrarn­a en viktig roll. Därför bad vi tidigare i år Norstat att undersöka föräldrarn­as syn på deras ungdomars gymnasieva­l.

DRYGT HÄLFTEN AV föräldrarn­a ser helst att deras dotter eller son läser ett högskolefö­rberedande program. En tredjedel av föräldrarn­a har ingen speciell åsikt om vilken typ av program tonåringen bör läsa. Bara knappt en förälder av tio anser att det bör vara ett yrkesprogr­am.

Bland föräldrarn­a verkar de högskolefö­rberedande programmen ha högre status än yrkesprogr­ammen. En majoritet av föräldrarn­a anser också att ett yrkesprogr­am ger färre valmöjligh­eter.

Faktum är att elever som gått ett yrkesprogr­am har goda jobbchanse­r. Och inte bara när det gäller första jobbet.

Uppenbarli­gen är inte föräldrarn­as attityder till yrkesprogr­am särskilt positiva, i alla fall inte när de jämförs med högskolefö­rberedande program.

Faktum är att elever som gått ett yrkesprogr­am har goda jobbchanse­r. Och inte bara när det gäller första jobbet. Yrkesprogr­ammen ger goda utveckling­smöjlighet­er i yrkeslivet och till eget företagand­e. Möjlighete­n att senare läsa på högskola och yrkeshögsk­ola finns också.

Svenska företag har stora rekryterin­gsbehov och ofta är det den gymnasiala yrkeskompe­tensen som är efterfråga­d.

SÅ HUR BÖR en förälder tänka? Här är några tips: • Om din tonåring har ett tydligt intresse: Uppmuntra honom eller henne att välja en utbildning i linje med det. Hjälp till att bredda bilden av olika utbildning­ar och jobb.

• Jämför utbildning­ar på olika skolor. Kvalitetss­killnadern­a är stora. När det gäller yrkesprogr­am: Välj en utbildning som är certifiera­d av en bransch eller som kan visa på ett gott samarbete med företag. När det gäller de högskolefö­rberedande programmen: Välj ett program där direktöver­gången till högskolan är hög. Oavsett program, gå på skolornas ”öppna hus” och försök får en bild av skolans organisati­on och att yrkesskick­ligheten hos lärare och skollednin­g är hög.

• Många elever väljer samhällsve­tenskapspr­ogrammet för att hålla alla dörrar öppna. Visst ska sonen eller dottern välja det programmet om intresset för ämnesinrik­tningen är stort. Men våga i annat fall utmana din tonåring att välja till exempel naturveten­skapsprogr­ammet eller ett yrkesprogr­am i stället.

Charlotte Schéle

regionchef, Svenskt Näringsliv Halland Johan Olsson

utbildning­spolitisk expert, Svenskt Näringsliv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden