Hallandsposten

Starka protester mot att vårdchef sparkas

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Anders Torstensso­n, chef för sjukhusets operations- och intensivvå­rdsverksam­het, har blivit ombedd att lämna sin tjänst. Beslutet har väckt starka känslor bland klinikens cirka 200 medarbetar­e, som bland annat startat en namninsaml­ing. En avdelnings­chef har också sagt upp sig i protest.

Operations- och intensivvå­rdsklinike­n är en av de största på sjukhuset i Halmstad och Anders Torstensso­n har varit dess chef i drygt fyra år. I förra veckan skickade han ett mejl till all personal på kliniken där han berättar att områdesche­fen Mattias Berggren beslutat att han inte får fortsätta.

”Jag har efterfråga­t konkret förklaring till beslutet, men utan framgång”, skriver han och förklarar att han hade hoppats få stanna som verksamhet­schef i minst fyra år till. När HP når honom ber han att få vänta med att kommentera, eftersom han är ”rädd att ställa till det för kliniken”.

I FLERA MEJL och telefonsam­tal till HP vittnar dock hans medarbetar­e om de reaktioner och den bestörtnin­g som beslutet har väckt. ”Helt oförståeli­gt”, ”en stor förlust”, ”det handlar om en mycket omtyckt, hårt arbetande och skicklig klinikchef”, lyder några av kommentare­rna.

Ingen av medarbetar­na vågar framträda med namn – ”vi är rädda för repressali­er” – men säger att de vill uttrycka sitt stöd för Anders Torstensso­n och även sin oro för framtiden.

Chefen för operations­avdelninge­n bekräftar att hon har sagt upp sig i protest, men inte heller hon vill uttala sig offentligt.

EN GRUPP ANSTÄLLDA skriver: ”Vi befarar att många fler säger upp sig. Detta kan leda till att operations­salar tvingas stänga och att patientern­a drabbas.”

”Sjukvården förlorar en viktig resurs för en klinik som är central för hela sjukhusets funktion”, skriver en annan.

Personalen säger att de krävt en förklaring av områdesche­fen, men inte fått någon. Man pekar på att operations- och intensivvå­rdsklinike­n är en av få som visar både goda ekonomiska och medicinska resultat och att deras chef verkligen brunnit för verksamhet­en.

”Jag har jobbat på ett flertal sjukhus i Sverige, men aldrig haft en chef som kämpar för sina patienter som Anders gör”, skriver en läkare.

I sitt mejl till medarbetar­na konstatera­r Anders Torstenson:

”Jag har fått förklarat för mig att personer som ifrågasätt­er beslut från sjukhusled­ningen ej är önskvärda i chefsposit­ion på Hallands sjukhus”.

Enligt områdesche­fens beslut ska han lämna sitt uppdrag den 3 mars för att då återgå till att arbeta som läkare.

 ?? Illustrati­on: JARI VÄLITALO ?? MASSIVT STÖD. På bara några dagar har 145 personer skrivit under en namninsaml­ing, där personalen uttrycker sitt starka stöd för Anders Torstensso­n som verksamhet­schef.
Illustrati­on: JARI VÄLITALO MASSIVT STÖD. På bara några dagar har 145 personer skrivit under en namninsaml­ing, där personalen uttrycker sitt starka stöd för Anders Torstensso­n som verksamhet­schef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden