Hallandsposten

Stilla värdighet präglade helgen

- STAFFAN GUSTAFSSON

Falkenberg samlade sig för att gå vidare efter en uppslitand­e vecka. ”Det känns som att det har hänt någonting med staden”, sa Tobias Persmark, en av många som engagerat sig.

En stilla värdighet präglade Falkenberg helgen efter att sökandet efter den tolvårige pojken Dante hade avslutats. Mycket människor i rörelse och de beskrev samma komplexa blandning av känslor: sorg, lättnad, tomhet, meningsful­lhet, gemenskap.

– Det känns som att det har hänt någonting med staden. Det är som att någon glöd har tänts, sa Tobias Persmark då han i lördags passerade Hertingsbr­on strax uppströms om kraftverke­t där tolvårige Dante hittades avliden.

Själv hade han varit ute dag och natt i omgångar och deltagit i sökandet.

– Vi var väl 30–40 personer från Essity där jag jobbar som fick ledigt för att i stället delta i sökandet, berättade han.

Redan i fredags kväll var han på Hertingsbr­on för att hedra den döde genom att lämna sin ficklampa bland de tända ljusen som ställts på platsen.

UPPE VID KRISTINESL­ÄTT, där Missing People haft sin bas under veckan, var det dagen efter tomt och ödsligt.

– Det är bara toaletten som står kvar, konstatera­de Svenerik Bengtsson.

Han hade själv deltagit i sökandet.

Någon som inte deltagit i själva sökandet men ändå i högsta grad engagerat sig är Ulla-britt Bengtsson, ideellt arbetande inom Falkenberg­s församling. Under lördagen var hon i Falkenberg­s kyrka för att bjuda på kaffe och bullar och vara ett stöd för den som eventuellt ville prata om det som har hänt.

En strid ström av besökare passerade genom kyrkan och ett stort antal ljus hade tänts för Dante, men de flesta tycktes ändå inte vara i behov av några stödjande samtal.

– Nej, de flesta vill bara sitta ned en stund och tänka. Kanske prata lite med varandra, sa Ulla-britt Bengtsson.

Själv kände hon trots allt en viss lättnad när beskedet kom om att Dante till slut hade hittats.

– Ovissheten var fruktansvä­rd. Nu fick vi ändå ett svar på vad som hade hänt.

Och hon kunde inte hålla tårarna tillbaka när hon reflektera­de över veckan som har varit:

– Vad ska man säga vid ett sådant tillfälle? Det enda vi kan göra är att lita på löftet att det finns en högre kraft som förbarmar sig.

PÅ LÖRDAGSKVÄ­LLEN kulminerad­e högtidligh­ållandet av Dante med en tyst minut på Stortorget. Där hade också Dantes anhöriga placerat ett stort porträtt av pojken.

Och i ett känslosamt inlägg på Facebook uttryckte Dantes pappa i helgen sin tacksamhet till alla som hjälpt till, önskade att alla nu skulle hjälpa honom att hålla minnet av den älskade Dante vid liv, samtidigt som han själv beskrev sin känsla av att ha gått sönder.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SAMLINGSPL­ATS. Kring porträttet av Dante brann ljusen. Här vid ljusgropen på Stortorget samlades också falkenberg­arna till en tyst minut på lördagskvä­llen.
Bild: ANNIKA KARLBOM SAMLINGSPL­ATS. Kring porträttet av Dante brann ljusen. Här vid ljusgropen på Stortorget samlades också falkenberg­arna till en tyst minut på lördagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden