Hallandsposten

Förening vill höja kunskap

- STAFFAN GUSTAFSSON

– Det händer på ett ögonblick. Min son försvann vid ett tillfälle när jag gick in från trädgården för att sätta på kaffebrygg­aren, berättar Elisabet Dahlberg, församling­spedagog i Falkenberg och aktiv i Svenska downföreni­ngen.

Det har varit en omskakande vecka för alla de föräldrar som har ett barn med Downs syndrom.

– Eftersom vi är en grupp som håller tät kontakt och delar en särskild erfarenhet som föräldrar till barn med downs syndrom så har det nästan känts som att Dante också är ”vårt” barn, säger Elisabet Dahlberg.

Hon är själv mor till en 14årig pojke med Downs syndrom. Hon är dessutom aktiv i Svenska downföreni­ngen.

Downföreni­ngen har varit deltaktig i sökandet bland annat genom att bistå Missing People och Polisen med informatio­n om hur en pojke med diagnosen kan tänkas agera. Föreningen har också varit i kontakt med Dantes pappa.

– Vi har bland annat gett Polisen en ”diagnospro­fil” som vi stämt av med Dantes anhöriga, berättar Dahlberg.

– Profilen byggde i sin tur på ett stort antal berättelse­r från downsföräl­drar som delat med sig via våra slutna facebookgr­upper.

Fallet Dante är med sin tragiska utgång ett ovanligt fall, men att barn med downs syndrom försvinner från sina föräldrar är ganska vanligt.

– Jag skulle vilja utarbeta en evidensbas­erad sökmodell med bäring på just de här fallen. Polisen har en väl utarbetad modell för hur man ska söka efter försvunna barn, men jag tror att det skulle kunna vara till nytta med en särskild modell för just de här fallen, säger Martin Martinsson som arbetat tillsamman­s med downföreni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden