Hallandsposten

Er oklar för Shanghaisa­marbete”

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

”Plötsligt kunde jag inte längre få några ordentliga svar om framtiden – varken för samarbetet eller för min egen roll.”

MIKE DANILOVIC Professor på Högskolan

– I Kina bygger allt på relationer. I och med att jag numera har så nära band till våra kolleger i Shanghai skulle de direkt ha uppfattat det som en kursändrin­g från Högskolan ifall jag är med och plötsligt ger luddiga besked.

I SLUTET AV november läggs även dotterbola­get HUER (Halmstad University Executive Education & Research AB) ner. Bolaget hanterar uppdragsut­bildningar från extern part och har Mike Danilovic som vd och akademiche­f Anna Cregård som ordförande.

– Ledningen har meddelat mig att det blir för rörigt för Högskolan att hålla reda på för många bolag.

– Men jag ska i alla fall slutföra ett uppdrag från Trafikverk­et om att utreda vilka kinesiska företag som jobbar med vägnät där elbilar ska kunna laddas trådlöst medan de kör, säger Mike Danilovic.

Och efter att Högskolans delegation kommit hem från Shanghai har nu professor Danilovic ändå rest dit. Under två månader ska han vara lärare åt sju masterstud­enter från Halmstad som i Shanghai ska läsa Doing business in China.

– Förra året var vår första omgång, med tolv studenter, över och pluggade i Shanghai. Nu fortsätter vi, för det är viktigt att det inte bara blir kineser som kommer till Halmstad.

– STUDENTERN­A SKA ÄVEN ha kinesiska lärare och gå en grundkurs i mandarin. Dessutom besöker vi ambassaden, handelskam­maren och en företagspa­rk, plus gör praktik på kinesiskt företag.

 ??  ??
 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ?? OSÄKER PÅ FRAMTIDEN. Professor Mike Danilovic har varit en viktig kugge när Högskolan byggt upp samarbete med Shanghai. Bilden från 2013 visar honom med en kines som studerar vindkrafts­teknik.
Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV OSÄKER PÅ FRAMTIDEN. Professor Mike Danilovic har varit en viktig kugge när Högskolan byggt upp samarbete med Shanghai. Bilden från 2013 visar honom med en kines som studerar vindkrafts­teknik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden