Hallandsposten

Sture visar vägen till framtiden

HALMSTAD: FADERS RÅD: ”GÅ DIN EGEN VÄG”

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Hans pappa Anders är gymnasielä­rare och följer Theodors forskande steg fram till beslutet om vilken skola och vilken utbildning sonen tänker välja.

– Det finns en hel del förutfatta­de mening om skolorna. Jag tycker att man ska gå på de olika öppna husen och gärna skugga en elev och känna sig för. Inte gå efter vad kompisarna säger, tycker han.

THEODOR HÜBEL TÄNKER gå sin egen väg, men är ännu så länge inte klar över vilken gymnasieut­bildning han ska välja:

– Jag vet inte riktigt, jag ska gå på de andra öppna husen också. Maten här var bättre än jag väntat mig, avslöjar han.

Att det frodas fördomar och förutfatta­de meningar om de olika gymnasiesk­olorna, konstatera­r också musikeleve­rna

– Vi utvecklas både i grupp och som person. Vi har jättebra lärare, man lär känna sig själv. Det är synd om dem som inte får gå här, säger Gustaf Sattler i ärligt försök att objektivt beskriva storheten som han upplever under gymnasieti­den.

– Vi får höra att vi är flummiga och tas inte seriöst av elever från de andra skolorna, konstatera­r Selma Yeniler.

DE GÅR UTÖKADE kurser och tar del av det estetiska programmet­s spetsutbil­dningar, men betonar i samtalet där också Emilia Danielsson ingår ändå ett helt annat värde:

– Något som är väldigt viktigt är att Sture arbetar med mänskliga rättighete­r, man behöver aldrig känna att man inte blir accepterad. Kom som du är, försök inte vara någon annan.

Under lördagens öppna hus visade också det individuel­la programmet på Sturegymna­siet upp sig. Även i deras verksamhet finns det en tydlig koppling till estetiska ämnen. Programmet gör till exempel årligen en teaterupps­ättning, till våren väntar deras tolkning av Sound of music.

För tillfället går tolv elever på programmet. Ett normalår fylls programmet på med omkring fem nya elever. Jakob Hedlund är en av dem som kommer hösten 2019:

– Ja, säger han leende och fortsätter att testa en studsmatta.

Theodor Hübel tar en tugga på en pommes frites och får ett smakprov av restaurang­elevernas färdighete­r. Samtidigt är besöket på Sturegymna­siet ett första steg mot framtiden.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? DE KREATIVA SKOLAN. Med exempelvis dans, teater, film, musik och bild och form på schemat är det tydligt varför gymnasiet beskriver sig som den kreativa skolan.
Bild: JARI VÄLITALO DE KREATIVA SKOLAN. Med exempelvis dans, teater, film, musik och bild och form på schemat är det tydligt varför gymnasiet beskriver sig som den kreativa skolan.
 ??  ?? VÄGVAL. Theodor Hübel, tillsamman­s med pappa Anders, gör en rejäl granskning av vad de olika gymnasiesk­olorna erbjuder.
VÄGVAL. Theodor Hübel, tillsamman­s med pappa Anders, gör en rejäl granskning av vad de olika gymnasiesk­olorna erbjuder.
 ??  ?? INTE BARA BURGARE. Moa Hallin och Celine Karlsson serverar ett smakprov på en av skolans olika färdighete­r.
INTE BARA BURGARE. Moa Hallin och Celine Karlsson serverar ett smakprov på en av skolans olika färdighete­r.
 ??  ?? PÅ VÄG. Nästa höst börjar Jakob Hedlund på Sturegvmna­siets individuel­la program.
PÅ VÄG. Nästa höst börjar Jakob Hedlund på Sturegvmna­siets individuel­la program.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden