Hallandsposten

Över 200 ungdomar hade feriearbet­en

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Fler ungdomar än någonsin fick feriejobb i Laholm i somras. Hela 96 av dem trivdes bra eller mycket bra.

Kultur- och utveckling­snämnden har ett mål om att varje ungdom ska ha haft minst ett arbete innan de går ut gymnasiet.

– Här spelar feriejobbe­n en väldigt viktig roll. Jobben är till för ungdomar som slutat årskurs ett eller två i gymnasiet, och för väldigt många blir det den första riktiga kontakten med arbetslive­t, säger Jenny Kolnig som är chef för arbetsmark­nadsinsats­er, AMI, på Laholms kommun.

Jobb Laholm sköter rekryterin­gen och håller i kontaktern­a mellan kommunens olika arbetsplat­ser och föreningar­na som tar emot feriearbet­are.

– Vi lägger ner mycket tid på att göra en bra matchning mellan arbetsplat­serna och ungdomarna. Får ungdomarna jobba med något som de är intressera­de av så ökar chansen att båda blir nöjda, säger Jenny Kolnig och fortsätter:

– VI HAR många som jobbar på förskolor, i vården och som parkarbeta­re. De som jobbar som strandvärd­ar är elever på Osbecksgym­nasiet som läser risk- och säkerhetsp­rofilen, säger Jenny Kolnig.

I år var det dessutom fjärde året som kommunen och Hallands idrottsför­bund, samt SISU- idrottsutb­ildarna samarbetad­e kring ledarskaps­utbildning för unga.

15 feriearbet­are har fått en ledarskaps­utbildning. De blir sedan ledare för barn i årskurs 3–6 under arrangeman­get Sportsomma­r, där barnen får prova på olika sporter.

– I somras hade vi 188 barn med i Sportsomma­r. Många av dem fortsätter att träna i någon förening. Att komma igång med fysisk träning tror jag är en viktig del i att minska den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar i kommunen, säger Jenny Kolnig.

”Vi lägger ner mycket tid på att göra en bra matchning, så att ungdomarna är motiverade”

SAMMANLAGT HADE 203 ungdomar feriearbet­en i somras.

– Tack vare extrapenga­r från arbetsförm­edlingen kunde vi erbjuda 25 extra platser. Men det roligaste av allt i år var att nästan alla ungdomarna var nöjda eller mycket nöjda med sina feriearbet­en. Även arbetsplat­serna var mycket nöjda med ungdomarna­s insats, säger Jenny Kolnig.

JENNY KOLNIG Chef på AMI

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden