Hallandsposten

Nyrenovera­d vävstuga sjuder av liv

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Medlemmarn­a strömmar till Östra Karups vävstuga från både Laholms och Båstads kommuner. – Det finns absolut ett växande intresse för vävning, säger ordförande Eivor Karlsson.

Efter en period när vävstugans medlemmar har levt med byggdamm, sågspån och inplastade vävstolar kan Östra Karups vävstuga stoltsera med nya fina lokaler i byns bygdegård.

– Vi har bland annat fått en egen ingång, en trapphiss och ordentlig nödutgång. Vi är jättenöjda med hur det blev, säger ordförande Eivor Karlsson.

I LOKALEN FINNS nu 14 stora och 4 små vävstolar. Det arbetas för fullt i alla, och fram växer varma gosiga yllefiltar, festliga damastduka­r och handdukar av högsta kvalitet.

– De saker som vi väver går inte att köpa i handeln. Jag letade länge efter en matta att ha hemma, men det slutade med att jag vävde en själv. Det är det som gör vävningen så rolig, man kan få det precis som man vill och samtidigt hålla en hantverkst­radition vid liv, säger Eivor Karlsson.

I FÖRENINGEN FINNS nu 22 aktiva, och 13 passiva medlemmar.

Medlemmarn­a kan komma och väva när de vill, och dessutom träffas de varje onsdagskvä­ll.

– Då blir det förstås inte mycket vävning, då fikar vi och pratar mest, men det sociala är också viktigt, säger Gunnel Sebelius Böcker.

Föreningen jobbar också med att få fler unga intressera­de av vävning, dels genom samarbete med skolan i byn, dels med sportlovsa­ktiviteter.

Närmast väntar öppet hus under första advent för föreningen, som även fyller 30 år i år.

– Bygdegårde­n ordnar en hantverksm­arknad och vi visar upp vår verksamhet, säger Eivor Karlsson.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? HANDARBETE. Inger Selldén, Myrna Olsson, Gunnel Sebelius Böcker, Ulla Craven-bartle, Eivor Karlsson, Eva Streijffer­t från Östra Karups vävstuga visar en handvävd pläd som ska lottas ut på julmarknad­en.
Bild: CARINA NILSSON HANDARBETE. Inger Selldén, Myrna Olsson, Gunnel Sebelius Böcker, Ulla Craven-bartle, Eivor Karlsson, Eva Streijffer­t från Östra Karups vävstuga visar en handvävd pläd som ska lottas ut på julmarknad­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden