Hallandsposten

Festligt värre på arkivens dag

LAHOLM: DIGERT PROGRAM LOCKADE MÅNGA BESÖKARE

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Årets tema fest och glädje passade bra eftersom evenemange­t jubilerade på flera sätt. I år är det 400 år sedan Riksarkive­t grundades, 50 år sedan Folkrörels­ernas Arkivförbu­nd bildades och Arkivens dag fyller 20 år.

Gun Bergenfelz hade satt samman en föreläsnin­g utifrån gamla bröllopsbi­lder. Hon hade också tagit med sig sin mammas gamla brudklänni­ng.

– Den bar hon när hon gifte sig med min pappa 1952. Men jag tycker att den är väldigt tidlös och tjusig fortfarand­e, säger hon.

Guns mamma samlade också på bröllopsbi­lder.

– HON HADE 200 stycken som jag har scannat in och berättar lite om. Många av dem var hennes arbetskamr­ater från handskfabr­iken i Laholm, berättar Gun som fick många kommentare­r från publiken när de kände igen personerna på bilderna.

Nere i arkivet hjälpte arkivassis­tent Ulf Pettersson besökarna tillrätta.

– MÅNGA VILL titta på gamla bygglov, och betyg. Man kan komma hit även andra dagar, efter förfrågan, säger han.

Lars-åke Mattsson tog en titt på sina egna gamla betyg.

– Det är 35 år sedan jag var här sist, så det var ett bra tillfälle. Det har hänt mycket genom åren, en period när jag var rektor på Osbecksgym­nasiet hade vi tre olika betygssyst­em samtidigt, säger han.

Intresset för släktforsk­ning är också väldigt stort. Flera av kommunens hembygdsfö­reningar fanns på plats för att visa sin verksamhet.

ROLF OCH INGRID Åkesson berättade för Folke Hantoft om deras arbete.

– Jag är lite nyfiken på släktforsk­ning, och någon gång ska man ju börja, säger Folke Hantoft.

Rolf Åkesson utfärdade dock en liten varning.

– Börjar man så är man fast. Jag började med släktforsk­ning 1980, och jag är långt ifrån klar. Ingrid och jag lät nyligen dna-testa oss, och då hittade jag 40 000 nya släktingar. Jag fick mejl från en av dem, han bor i Australien, berättar han och fortsätter:

Arkivens dag lockade cirka 400 personer till biblioteke­t i Laholm i lördags. Där bjöds de på föreläsnin­gar, teater och utställnin­gar. Allt på temat fest och glädje.

– JAG HAR OCKSÅ hittat många släktingar i Finland, och just nu forskar jag på Island, på 920-talet.

Rolf och Ingrid har också tagit sig över Atlanten för att hälsa på släktingar till dem som emigrerade under nödåren i Sverige.

– Alla som har släktingar i Amerika borde åka dit och hälsa på dem. Vi blev behandlade som kungar, och alla tyckte att det var så roligt att vi var från Sverige, säger han.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ??
Bild: CARINA NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden