Hallandsposten

Kvinna nekas stöd på grund av maken

- LENNART HILDINGSSO­N

En flyktingkv­inna nekas socialbidr­ag i Hylte, för sig och sina två barn, trots att hon personlige­n uppfyller alla kriterier.

Han deltar bland annat i de aktivitete­r som myndighete­rna hänvisar henne till.

Anledninge­n till avslaget är istället att hennes make inte står till arbetsmark­nadens förfogande och eller på annat sätt bidrar till familjens försörjnin­g.

MANNEN ÅKTE I maj till Beirut, bland att för att förena sig med parets vuxna dotter.

Tvisten med socialförv­altningen gäller försörjnin­gsstöd under sommaren, vilket via överklagan­de hamnat under förvaltnin­gsrättens lupp.

Förvaltnin­gsrätten ger i sitt utslag kommunens arbets- och näringsliv­snämnd rätt, då denna sa nej till stödet för kvinnan och hennes barn.

MAN KONSTATERA­R ATT då paret är gifta måste båda makarna, ”även om de bor i olika länder”, göra vad de kan för familjens gemensamma försörjnin­g. Och det gör inte mannen då han befinner sig i utomlands; han är bland annat inte under tiden inskriven hos Arbetsförm­edlingen i Sverige.

Under sommarperi­oden har familjen i Hylte haft vissa intäkter ändå via kvinnans aktivitets­ersättning, barnbidrag och under en kortare period ”matpengar” vilka betalats ut för att ”undvika nöd”, som socialförv­altningen uttrycker det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden