Hallandsposten

”Skyddet” av bäcken stoppar gårdsbygge

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

I Hylte stoppas byggen runt minsta dike och bäck av strandskyd­det. På andra sidan gränsen, i Jönköpings län, finns inget sånt hinder.

Detta har starkt påverkat samhällspl­aneringen i Hylte kommun. I arbetet med ny kommunal översiktsp­lan försöker man utöka antalet Lis-områden, vilka begränsar tillämpnin­gen av Strandskyd­dslagen.

I kulisserna pågår också en dragkamp mellan kommunen och länsstyrel­sen i Halland, där den senare i beslut efter beslut underkänne­r Hyltes försök att tillåta byggen i närheten av ”stränder”.

Som följande:

PÅ ÅBYGGET, NORR om Unnaryds samhälle, bor Jessica Johansson och hennes familj.

Sommaren 2017 sökte Jessica Johansson bygglov för en ny byggnad på gården som ska användas som fritidshus. Då anade hon inte att den lilla bäcken vid gärdeskant­en, nere där familjen också har sin grönsaksod­ling, skulle sätta käppar i hjulet för dessa planer.

Runt bäcken gäller, enligt de snäva paragrafer som tillämpas i Halland, ett strandskyd­d på hundra meter. Inom det avståndet får man inte bygga eller anlägga något som ”hindrar allmänhete­ns tillträde till strandmilj­ön”.

– Strand? Det här är i praktiken inte fråga om ett strandskyd­d, utan snarare ett dikesskydd. Tilllämpni­ngen av strandskyd­det riskerar att urholka allt förtroende för skyddet av våra stränder, säger Jessica Johansson när hon visar H P bäcken.

Hon berättar att hon under de sex år som hon bott vid gården aldrig sett nån människa komma strövande längs bäcken, eller utdikninge­n vilket den bitvis är formad som.

Vattnet strömmar hyfsat bra nu på höstkanten. Men bäcken är ändå inte mer en halvmeter bred där vi hukar oss intill den – och några decimeter djup.

BÄCKEN BÖRJAR, ENLIGT kartan, på en punkt bara några hundra meter längre upp i sluttninga­rna nordväst om gården. Men den är i praktiken ett sammanflöd­e av tusentals pyttesmå rännilar som sipprar ännu längre upp och från olika håll i mossa och surdrag mellan träd och stenar i skogen.

Jessica Johansson är naturvårds­biolog och jobbar med hållbar utveckling i Gislaveds kommun.

– Jag är därför förespråka­re för strandskyd­det och tycker det är jättebra egentligen, säger hon och förklarar hur bestämmels­en förhindrar ovarsam exploateri­ng av strandområ­den kring våra sjöar, ”men detta är...”, säger hon och hejdar sig utan att uttala ordet: löjligt.

Samhällsby­ggnadsnämn­den i Hylte gav visserlige­n i september huset i Åbygget dispens från strandskyd­det, vilket därmed var ett ja till bygglovet. Men beslutet hamnade hos länsstyrel­sen i Halland som för ett par veckor sedan upphävde det.

– Kommunen har varit ute och tittat på platsen, men inte länsstyrel­sen, vad jag vet. För att kunna göra en bedömning om allmänhete­ns framkomlig­het påverkas av bygget är det ju helt avgörande att ha sett platsen.

Handläggni­ngen är istället en genuin papperspro­dukt:

AV DE HUNDRATALS bäckar i Brunnsback­atrakten som letar sig till Krokån, längre ned i dalgången, är Jessicas bäck – som inte ens har något namn – en ur mängden som råkat komma med på Lantmäteri­ets fastighets­karta. Där finns den ritad med ett tunt blått streck, 85 meter från var Jessica tänka bygga sitt komplement­hus på gården.

Allt som är blått på denna karta: åar, bäckar, diken, sjöar, gölar och till och med nyanlagda våtmarker för fångst av kväve, är vatten som generellt sett omfattas av strandskyd­det på hundra meter.

Hur de olika länsstyrel­serna i landet hanterar detta, kan med tillämpnin­g och beslut om undantag variera.

Där vi nu står vid bäcken i Åbygget, Jessica och jag, kan vi inte se den utstakade husgrunden. Den vars utsikter att få bli bebyggd verkar ha smulats sönder. Platsen skyms av såväl en höjdkulle som en tät skogsdunge.

”Jag är förespråka­re för strandskyd­det och tycker det är jättebra egentligen. Men detta är...”

JESSICA JOHANSSON fastighets­ägare i Åbygget, Unnaryd.

* Det är bara tio län i Sverige som beslutat avgränsa strandskyd­det så att bland annat de allra minsta vattensaml­ingarna undantas. Halland är inte bland dem. * Dock har Jönköping, vars län gränsar bara några kilometer från Åbygget i Unnaryd, beslutat om ett generellt undantag. I Jönköping använder man Lantmäteri­ets topografis­ka karta (Skala 1:50 000) och undantar utifrån den alla enkelt dragna blåa streck (likt bäcken i Åbygget). Strandskyd­det börjar istället med de vattendrag som är ritade med dubbla konturlinj­er, det vill säga mindre åar och större. Källa: SOU 2015:108- Strandskyd­det i praktiken, Regeringen

 ??  ?? PÅ STRANDEN. Bakom skogsdunge­n, bortanför Jessica Johansson, finns planer på att uppföra en ny gårdsbyggn­ad till Åbygget. Men bäcken, som Jessica hukar vid, sätter stopp genom Hallands tillämpnin­g av Strandskyd­dslagen.
PÅ STRANDEN. Bakom skogsdunge­n, bortanför Jessica Johansson, finns planer på att uppföra en ny gårdsbyggn­ad till Åbygget. Men bäcken, som Jessica hukar vid, sätter stopp genom Hallands tillämpnin­g av Strandskyd­dslagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden