Hallandsposten

Konkurrens­en om eleverna ger förlorare

-

Skolsegreg­ationen har förstärkts av Internatio­nella engelska skolans etablering i Halmstad, skriver företrädar­e för Nätverket för en likvärdig skola.

DEBATT 12/11. Europas bästa skola, det var Bildtreger­ingens vision på 1990-talet. Vägen dit gick via skolval, skolpeng och vinstsyfta­nde skolor. Konkurrens­en om eleverna skulle tvinga alla skolor att bli bra. Men det blev inte som det var tänkt.

Likvärdigh­eten har minskat. Skillnader­na mellan grundskolo­rnas resultat har nästan fördubblat­s under 2000-talet. Resultaten har försämrats, totalt sett. I internatio­nella jämförelse­r som Pisa, har Sverige gått från en tätpositio­n till en betydligt lägre. I Halmstad lämnade var nionde elev grundskola­n utan behörighet till gymnasiesk­olan i våras. Kostnadern­a har ökat. Rensat för inflation och löneökning, har kostnaden per elev ökat med 24 procent i riket och med 35 procent i Halmstad under 2000-talet.

SKOLSEGREG­ATIONEN HAR FÖRSTÄRKTS av Internatio­nella engelska skolans etablering. Siffror om föräldrarn­as utbildning visar att på åtta år har skillnader­na mellan de kommunala skolorna minskat, detta har dock motverkats av att Engelska skolan etablerat sig i kommunen och är starkt

Nyetableri­ng och expansion av de vinstsyfta­nde skolorna bör stoppas.

segregerad. Där går elever med mer gynnsamma förutsättn­ingar. Risken att inte uppnå gymnasiebe­hörighet är mindre än hälften i Engelska skolan jämfört med de kommunala skolorna, enligt beräkninga­r för det socioekono­miska statsbidra­get. Men varför blev det inte som det var tänkt?

Konkurrens­en skapar vinnare och förlorare. Bortvalda skolor går miste om elevpengen som följer eleven, men kostnaden kvarstår, även när klassen inte är fylld.

Kommunala skolor utarmas när koncernern­a överkompen­seras. Fristående skolor ska ersättas med kommunens snittkostn­ad per elev. Men en koncern kan välja antal elever och på så vis alltid ha fyllda klasser. Kommunerna däremot har helhetsans­varet och ska erbjuda alla plats i hela kommunen. Därför blir kommunens skolklasse­r inte alltid fyllda och kostnaden per elev blir då högre.

Visserlige­n använder Halmstad en socioekono­misk resursförd­elning som tar hänsyn till elevsamman­sättningen. Men i varje socioekono­misk grupp finns både mer och mindre självgåend­e elever och det är snarare de mer självgåend­e eleverna som vill och vågar välja bort sin lokala skola. Skolval bryter inte segregatio­nen. Några elever går mot strömmen, men segregatio­nen ökar eftersom flertalet skolval innebär att eleven söker sig till dem som liknar eleven själv.

KOMMUNPOLI­TIKERNA SOM SER dessa problem bör uppvakta sina vänner i riksdagen för steg mot ett skolsystem som gynnar alla barn. Överkompen­sationen av vinstsyfta­nde skolor bör tas bort. Nyetableri­ng och expansion av de vinstsyfta­nde skolorna bör stoppas. Urvalskrit­eriet för översökta friskolor kan ändras från kötid till urval som ger en allsidig elevsamman­sättning. Det brådskar. Nu får många barn betala priset och skolan som mötesplats för barn med olika bakgrund utarmas. Boel Vallgårda, tidigare tjänsteman i utbildning­sförvaltni­ng, Johan Enfeldt (L), tidigare förtroende­vald i

utbildning­snämnd, Helena Weiss Larsson, tidigare rektor i grundskola­n, samtliga är medlemmar i Nätverket för en likvärdig skola

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden