Hallandsposten

Allt är inte nattsvart – tack för er hjälp och stöttning

-

TORKA. Den gångna sommaren var en fröjd för dem som gillar värme och sol. Men för många andra en gräslig tid.

Den ständigt gassande solen gjorde livet för lantbruket förfärligt. Varken gräs eller spannmål växte, oron för vad djuren skulle leva av under sommaren växte och det blev allt tydligare att en svår foderbrist under vintern väntade.

DET VAR SÅ uppenbart att de betande djuren stod inför en svår situation men alltmer under torkans gång insåg man att spannmålss­kördarna skulle bli mycket små. Spannmål till både människor och djur, främst då höns och gris, men även korn till ölprodukti­onen fattades. Sverige är normalt ett spannmålse­xporterand­e land men den här vintern kommer det att krävas import. Hö och ensilage har importerat­s till höga kostnader och uppfinning­srikedomen har varit stor för att få fram grönmassa så djuren har tillräckli­gt att tugga på för att magarna ska fungera.

Den psykiska pressen på djurägare och växtodlare har varit stor och är fortfarand­e inte över. Vintern och nästa år ska också klaras av.

Men allt är inte nattsvart! Ibland kommer hjälp och stöttning från oanat håll. Laholms kommun, både politiker och tjänstemän, var snabba med att förstå situatione­n när vi förklarade.

STABSLÄGET PÅ kommunen gjorde att det var lätt att få kontakt och våra möten var konstrukti­va.

Förståelse­n för att många under lång tid kommer att leva i oro och stress är viktig. Ni såg till att hälso- och sjukvården fick medvetenhe­t precis som skolan att många barn kommer att känna av den pressade situation. När fodret tryter och det som finns blir dyrare påverkas ekonomin och det drabbar hela familjen.

NI VAR PRAGMATISK­A för att få fram förenklat regelverk gödselkörn­ing under längre tid än normalt.

Ni var på ett mycket förtjänstf­ullt sätt delaktiga i de info- och samkvämskv­ällar som ordnades och vi fick gemensamt skratta med Thomas Pettersson.

Nej, vi kommer inte alltid att vara överens men samtalskli­matet är gott och vi har lärt mycket av varandra. Återigen ett stort tack!

Ulrika Algothsson

LRF Laholm

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? Sommarens torka och de fortsatta effekterna av denna har varit tuff för lantbruk och inom djurhållni­ng, men skribenten vill framhålla den hjälp som givits från kommunalt håll.
Bild: TT/ARKIV Sommarens torka och de fortsatta effekterna av denna har varit tuff för lantbruk och inom djurhållni­ng, men skribenten vill framhålla den hjälp som givits från kommunalt håll.
 ??  ?? TUFF TID.
TUFF TID.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden