Hallandsposten

Särskrivni­ngen kommer att öka

-

SPRÅK. Folk som anser sig veta, reagerar våldsamt för så kallade särskrivni­ngar. Folk, som inte funderar, läser vad som står tryckt och det räcker. Budskapet går fram och uppfattas!

Med särskrivni­ngar kan det dock bli lite fel ibland. Med särskrivni­ng blir det fel! Ett exempel är brun hårig sjuk sköterska, där andemening­en var brunhårig sjuksköter­ska.

HUR HAR DET blivit så här? Jag har två skäl till att särskrivni­ngsfallen blir allt fler. Vårt svenska språk får ibland oönskade influenser från det engelska språket, där man ofta särskriver – kanske för att bättre betona ordets härkomst.

Ett annat skäl som tycks bli mer och mer förekomman­de, är reklamfolk­ets och framför allt de grafiska formgivarn­as ambition att göra snygga/ vackra/tilltaland­e förpacknin­gar.

Inom den gruppen framstår ett bindestrec­k – eller divis, som den grafiska nomenklatu­ren kalllar detta lilla streck (dela det vill säga division) som fullständi­gt onödigt och i vissa lägen förfulande. Eller hårddraget – det blir snyggare utan.

VAD KAN FRAMTIDEN ha i sitt sköte vad gäller frågor kring särskrivni­ng? För egen del tror jag att särskrivni­ng kommer att öka och bli ett problem för de rätt-trogna.

För egen del vill jag kalla det utveckling med viss bismak, som ingen kan stoppa. Och mitt i den mer eller mindre efterlängt­ade språkförän­dringen möter man härliga uttryck som Stekt kyckling lever! Brun hårig sjuk sköterska.

Kul va?

Sture Tingwall

 ?? Bildmontag­e: STURE TINGWALL ??
Bildmontag­e: STURE TINGWALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden