Hallandsposten

Väntat rekord pre

SVERIGE: ORO FÖR HANTERING AV STORA VOLYMER

- HELENA WANDE/TT

Rekordmäng­den varor som beställdes under rea-dagen Black Friday i fjol skapade kaos i pakethante­ringen. Trots ett år av förberedel­ser finns fortfarand­e en oro över hur det ska gå att hantera nya rekordvoly­mer.

Fenomenet med specifika readagar har börjat etablera sig i Sverige. Den 11 november infaller kinesiska ”singeldage­n” och den 23 november är det dags för ”Black Friday” som sedan några år är ett känt begrepp i Sverige.

Men det var förra året som Black Friday slog igenom ordentligt.

– Både e-handlarna och vi blev lite tagna på sängen över hur mycket det handlades. Det var över allas prognoser, säger Carin Blom, detaljhand­elsanalyti­ker på Postnord.

I år pekar alla prognoser mot nya rekordvoly­mer. Postnord räknar med att hantera 900 000 paket bara under Black Friday och den efterfölja­nde helgen, en ökning från 720 000 förra året och i år väntas fler julklappar än någonsin tidigare inhandlas på nätet, en ökning med 15 procent jämfört med 2017.

PER LJUNGBERG, vd för branschorg­anisatione­n Svensk digital handel, med bakgrund som kommunikat­ionschef på Postnord, tror att Postnords prognoser kan vara i underkant och uttrycker en oro över att det kommer att bli förseninga­r.

– Utmaningen för e-handeln i Sverige är fortfarand­e leveranser­na. Tidigare år har paketvolym­erna ökat betydligt mer procentuel­lt än omsättning­en. I år har man sagt att man tror på 25 procents paketvolym­ökning och de som pratat omsättning säger 40 procents ökning. Utifrån det blir jag lite orolig, säger Per Ljungberg.

DEN REKORDSTOR­A MÄNGDEN paket förra året ledde till försenade leveranser, långa köer och kaos på hyllorna hos paketombud­en som följd. vd för Svensk digital handel För att undvika en upprepning av det scenariot sätter samtliga aktörer in en rad åtgärder.

Hos näthandlar­en Adlibris har lagret byggts ut med 10000 kvadratmet­er och nya processer i hanteringe­n utarbetats.

– Vi har jobbat med den här frågan hela året, säger Johan Kleberg, vd för Adlibris.

Samtidigt säger han sig ha en ödmjuk respekt för julhandeln och framför allt Black Friday. Och kunder kan få vänta längre än normalt på sina paket.

– Vi har jobbat jättemycke­t för att vara rätt förberedda och sen kommer det ändå vara väldigt tajt att få ut det vi hoppas kunna sälja. Jag tror att det viktiga är att vara tydlig med när man får paket vid sådana peakar, säger Johan Kleberg.

Ute hos paketombud­en pågår också förberedel­ser för att ta emot anstormnin­gen av paket som väntas komma.

– Våra butiker kan inte göra så mycket mer än att ha ordning och reda i paketrumme­n samt ha personal tillgängli­g. Det största ansvaret ligger hos paketdistr­ibutörerna. De måste fördela hanterbar volym till våra ombud, säger Axel Hägerstran­d, kategori- och inköpsansv­arig på Coop.

PAKETDISTR­IBUTÖRERNA har utökat sitt nätverk av paketombud under året. Transport- och logistikfö­retaget DHL har förutom nya ombud utökat sitt nätverk med 100 paketautom­ater.

Postnord har 140 nya ombud sedan i fjol. Inför julhandeln öppnas ytterligar­e 40 tillfällig­a ombud i områden där det är extra högt tryck, exempelvis storstadso­mråden. Öppettider­na förlängs på vissa håll och antalet hemleveran­ser ökas och kommer exempelvis även att ske under lördagar under perioden då trycket är som högst.

– Vi försöker sprida trycket och paketen. Utöver det stärker vi upp på alla möjliga områden med extra medarbetar­e och försöker effektivis­era hos ombuden, bland annat med hjälp av vår app för att korta kötider och för att hanteringe­n ska gå snabbare, säger Postnords Carin Blom.

”Utmaningen för e-handeln i Sverige är fortfarand­e leveranser­na. Tidigare år har paketvolym­erna ökat betydligt mer procentuel­lt än omsättning­en.”

 ??  ?? PER LJUNGBERG
PER LJUNGBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden