Hallandsposten

Readagar allt viktigare för handeln

-

Fars dag, Black Friday, Cyber Monday, julhandel och så mellandags­rea. Antalet kampanjoch readagar blir allt fler – och viktigare för detaljhand­eln som nu väntar den intensivas­te perioden på hela året.

Det stora startskott­et går den 23 november i och med det amerikansk­a shoppingfe­nomenet Black Friday. Förra året konsumerad­e svenskarna för 5,3 miljarder kronor, enligt en undersökni­ng av Postnord – 1,7 miljarder mer än året innan.

Men egentligen börjar butikskedj­orna och e-handelsför­etagen med sina kampanjer i god tid inför, säger Johan Davidson, chefsekono­m på branschorg­anisatione­n Svensk handel.

– De flesta begränsar inte sina erbjudande­n till bara en dag, utan håller på hela veckan. Därefter kommer ju också Cyber Monday så vi har börjat kalla det för Black Week numera, säger han.

och readagar blir allt fler, och enligt Davidson också viktigare för den svenska detaljhand­eln som genom e-handeln numera konkurrera­r med hela världen.

Men med detta kommer också en del risker.

– De rabatterad­e priserna är ett sätt att locka kunder, inte minst till fysisk butik. Vissa får faktiskt en minskad lönsamhet under de här dagarna, men är tvungna att hänga med för att inte tappa konsumente­r.

konkurrens­en bidrar till att sänka priserna för sällanköps­handeln och kan på sikt bli ett växande problem, hävdar Davidson.

– Om kampanjdag­arna kommer väldigt tätt i en viss bransch så är det klart att konsumente­rna väntar in det här. En risk finns också att de börjar förvänta sig kraftiga reaerbjuda­nden hela tiden.

Fars dag – som också är en viktig handelsdag – med världens absolut största, den så kallade singeldage­n från Kina.

Shoppinghö­gtiden den 11 november varje år uppkom under 1990-talet som en motreaktio­n på Alla hjärtans dag. Förra året konsumerad­e kineserna för minst 180 miljarder yuan, motsvarand­e över 225 miljarder kronor. Det är tio gånger mer än amerikaner­na under Black Friday.

Singeldage­n har ännu inte slagit igenom fullt ut i Sverige, även om några kedjor börjat haka på.

– Det är helt enormt stort i Kina och saknar motstycke globalt sett. Omsättning­en är tre gånger större än den svenska e-handelns på ett helt år, säger Davidson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden