Hallandsposten

Minnesstun­d med oro för framtiden

FRANKRIKE: EMMANUEL MACRON MANADE TILL FRED

-

Gråtunga skyar skapar oroliga tankar i Paris när världens ledare minns offren i första världskrig­et. Gamla fiender varnade för nya konflikter.

Klockan 11 den 11 november 1918 tystnade till sist första världskrig­ets kanoner. Då hade uppemot tio miljoner soldater stupat, inte minst i det blodiga skyttegrav­shelvetet på västfronte­n.

Exakt 100 år senare klämtade kyrkklocko­rna över Paris och alla de städer och byar som föröddes hårt av bomber och granater under kriget.

Vid Triumfbåge­n talade Frankrikes president till en stor mängd stats- och regeringsc­hefer från hela världen.

– Det här var slutet på fyra långa och fruktansvä­rda år. De upplevde ett helvete som ingen hade kunnat föreställa sig. Europa tog nästan livet av sig, konstatera­de president Emmanuel Macron.

MACRONS BISTRA TANKAR gällde emellertid också för nutiden. Det togs upp av både honom själv och den gamla världskrig­sfienden från Tyskland.

– Historien kommer att minnas den här dagens ceremoni för bilden av 84 ledare från länder som tidigare var fiender som nu samlats för freden. Blir det en symbol för det eller tvärtom: ett fotografi av ett sista tillfälle av enighet innan världen åter kastas in i kaos? funderade Macron vid invigninge­n av det nya fredsforum som han hoppas göra till ett årligt evenemang.

– Vi vet att de flesta av de utmaningar och hot som vi står inför inte kan lösas av ett land på egen * Första världskrig­et utkämpades mellan den 28 juli 1914 och den 11 november 1918.

* Två allianser stod mot varandra, centralmak­terna som bestod av Tyskland, Österrike-ungern, Osmanska riket och deras allierade, och ententen som bestod av Frankrike, Ryssland och Storbritan­nien med allierade. USA gick med på ententens sida 1917.

* Tyskland lyckades besegra flera av sina opponenter, bland andra Ryssland, vars arméer kollapsade 1917. Men man kunde i slutändan inte stå emot den samlade kraften hos västmakter­na. I november 1918 tvingades den tyska armélednin­gen kapitulera för övermakten.

* Fyra kejsardöme­n/imperier föll som ett resultat av kriget, det tyska, det österrikis­ka, det ryska och det osmanska.

* Omkring 10 miljoner soldater stupade under första världskrig­et. Av dessa föll 3,8 miljoner på västfronte­n, i norra Frankrike och Belgien. Cirka 3,6 miljoner soldater dödades på östfronten, 1,2 miljoner i norra Italien, drygt en halv miljon på Balkan och nästan 800 000 på krigsskåde­platserna i Mellanöste­rn. hand, utan bara om vi agerar tillsamman­s, talade i sin tur tyska förbundska­nslern Angela Merkel vid samma tillfälle. Även FN oroas. – Många saker i dag har parallelle­r till både inledninge­n av 1900-talet och 1930-talet, vilket ger oss skäl att vara rädda för en oförutsägb­ar kedja av händelser, sade generalsek­reterare Antonio Guterres.

UTAN ATT HAN nämndes vid namn var det tydligt att många av de hårda orden var riktade mot USA:S president Donald Trump och hans kritiska syn på det internatio­nella samarbetet.

Typiskt nog tillhörde Trump en av de världsleda­re som inte brydde sig om att delta i Macrons fredsforum. Efter en lunch med alla andra världsleda­re i det franska presidentp­alatset åkte Usa-presidente­n i stället vidare till en amerikansk krigskyrko­gård.

– Vi är samlade här för att hedra de modiga amerikansk­a soldater som förlorade sina liv. I dag är det vår uppgift att skydda den civilisati­on som de slogs för, talade Trump i Suresnes strax väster om Paris.

– Ni ser bekväma ut där uppe under skydd, medan vi blir dränkta, skojade Trump i riktning mot några av de amerikansk­a andravärld­skrigsvete­raner som bjudits in till Suresnes-kyrkogårde­n.

Kanske var det ett försök att komma förbi den kritik Trump fick i lördags sedan han ställt in ett annat kyrkogårds­besök på grund av det dåliga vädret.

”De dog med ansiktet mot fienden och den patetiskt olämplige Donald Trump kunde inte ens trotsa vädret för att visa sin respekt”, twittrade exempelvis Nicholas Soames, brittisk parlaments­ledamot för Konservati­va partiet – och dessutom dotterson till förre premiärmin­istern sir Winston Churchill.

Kritiserad blev Trump även på söndagen. På väg till Triumfbåge­n för den stora 100-årsceremon­in för första världskrig­ets slut överraskad­es hans kortege av en barbröstad kvinnlig demonstran­t som kastade sig ut i gatan. ”Fake peacemaker” –

 ??  ?? LEVE FREDEN. Frankrikes president Emmanuel Macron avslutar sitt tal vid Rysslands president Vladimir Putin och Sveriges starsminis­ter Stefan Löfven när-
LEVE FREDEN. Frankrikes president Emmanuel Macron avslutar sitt tal vid Rysslands president Vladimir Putin och Sveriges starsminis­ter Stefan Löfven när-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden