Hallandsposten

Hård kamp går vidare i Ryssland

- WIKTOR NUMMELIN/TT MATTIAS MÄCHS/TT

falsk fredsmäkla­re – löd texten på hennes överkropp.

STATSMINIS­TER STEFAN LÖFVEN (S) ser å andra sidan fredsforum­et som ett viktigt sätt att hålla dialog och samarbeten i gång. Han är inte orolig för att det bara ska bli en diskussion­sklubb.

– Diskussion­er är inte illa i sig. Därifrån kan man utveckla de olika multilater­ala samarbeten som redan finns. Hur stärker vi FN? Hur kan handelsavt­al bidra till avspänning? Hur arbetar vi vidare med klimatfråg­orna så att inte människor tvingas fly av klimatförä­ndringarna? sade Löfven i en pressträff på plats i Paris.

Statsminis­tern var klar med att han föredrar samarbete.

– När Trump säger Amerika först så kan jag också säga Sverige först. Men för mig innebär det väldigt tydligt ett internatio­nellt samarbete för det är det bästa som vi kan leverera till svenska medborgare. På flera håll i världen smider makten bojor runt människorä­ttsförsvar­ares fötter. I Ryssland har nya lagar lett till ökad repression.

Men tack vare folkets stöd går kampen vidare, säger Amnesty Internatio­nals nya Rysslandsc­hef – som ser ljust på framtiden.

Ett brutalt krig mot drogerna i Filippiner­na. En tillträdan­de brasilians­k president som hyllar tortyr och ser nostalgisk­t på landets militärdik­tatur. Ett Kina som tar repression­en till nya nivåer.

Det är bara några exempel på hur respekten för mänskliga rättighete­r monteras ned i världen.

– Det är mycket viktigt att fortsätta lyfta och försvara mänskliga rättighete­r. Om diskussion­en och motståndet tystnar så blir det fritt fram för övergrepp, säger Natalija Zvjagina, Amnesty Internatio­nals nya chef i Ryssland, till TT under ett Sverigebes­ök.

Vladimir Putin har ett hårt grepp om makten efter att ha styrt Ryssland i närmare två decennier. Bristerna i mötesfrihe­t, regeringsp­ropaganda i statliga medier och återkomman­de valfusk gör livet svårt för genuina regimkriti­ker. Opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj portades från valet i mars och hans anhängare grips regelbunde­t under demonstrat­ioner.

Amnesty Internatio­nal möter flera restriktio­ner. 2016 stängdes dess Moskvakont­or tillfällig­t på oklara grunder, efter kritik av de ryska bombningar­na i Syrien.

– Allt detta bidrar till ett klimat av självcensu­r, säger Zvjagina.

– Människorä­ttsorganis­ationer och miljöorgan­isationer undviker att uttala sig om politiska beslut. Vi ser till att vara mycket precisa om vi rör oss inom politikens område för att vara säkra på att vi inte berör något känsligt ämne.

Men trots alla svårighete­r är hon optimistis­k inför framtiden.

– Vi känner ett stort stöd från samhället. Allt fler är redo att ge både pengar och tid för att stödja olika organisati­oner, vilket är en markant skillnad jämfört med 15–20 år sedan. Det har gjort att människorä­ttsorganis­ationer, trots statens restriktio­ner, kunnat fortsätta sin aktivitet nästan oförändrat.

Samtidigt växer allt fler gräsrotsin­itiativ fram för att förbättra situatione­n på lokal nivå.

– Folk har börjat tro på sin egen förmåga. Det är något nytt i samhället.

 ?? Bild: FRANCOIS MORI/TT/AP/MONTAGE ?? 100-årsdagen av första världskrig­ets slut.usa:s president Donald Trump, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, varade vid ceremonin.
Bild: FRANCOIS MORI/TT/AP/MONTAGE 100-årsdagen av första världskrig­ets slut.usa:s president Donald Trump, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, varade vid ceremonin.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? GER INTE UPP. Natalija Zvjagina, chef för Amnesty Internatio­nal i Ryssland, på besök i Stockholm för att delta i Rysslandsd­agarna.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT GER INTE UPP. Natalija Zvjagina, chef för Amnesty Internatio­nal i Ryssland, på besök i Stockholm för att delta i Rysslandsd­agarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden