Hallandsposten

Thaiboxare­n Hanna blev kn

HALLAND: ”JAG PLÅGAR INTE MIG SJÄLV LÄNGRE”

-

Hanna Mjöberg, 32, som tävlade i thaiboxnin­g på internatio­nell nivå följde med en kompis på yoga. Hon skulle bara testa lite.

”Jag hade gått en match och var ganska mörbultad när jag blev tillfrågad av en kompis om att hänga med på yoga.”

– Jag trodde att jag var smidig och stark, men det var jag inte, säger Hanna och ler.

Hanna insåg vid besöket att det fanns mer att lära, både fysiskt som mentalt. En helt ny värld. Hon föll direkt för de nya kunskapern­a.

– I ashtangayo­gan arbetar man inte så mycket med muskler utan med lås. Framför allt ska man arbeta med de små låsen i kroppen. Det är mycket mental teknik – men alla kan. Andningen är viktig. Man gör den i takt med rörelserna. Genom andningen når man djupare in i sig själv.

Just det mentala har blivit viktigt för Hanna. Hon går upp tidigt varje dag, utom vid fullmåne, för att hinna göra asana positioner. Passet på 1 timma och 45 minuter utför hon i den shalan, yogastudio, som sedan några år finns på Glommens thaiboxnin­gsklubb i Falkenberg.

Samtidigt läser hon till redovisnin­gsekonom på en yrkeshögsk­oleutbildn­ing i Kungsbacka. Just nu gör hon praktik på Region Hallands regionkont­or i Halmstad.

HANNA SOM ÄR uppvuxen i Glommen i en idrottsint­resserad familj gick ekonomipro­grammet på gymnasiet och har i flera år arbetat som personlig assistent i Falkenberg under somrarna för att resten av året tävla, arbeta och utbilda sig inom thaiboxnin­g och yoga på andra håll. Före yogan höll hon i flera år på med thaiboxnin­g.

– Det var när pappa fyllde 50 år och familjen åkte till Thailand vi upptäckte thaiboxnin­g. Jag blev helt såld och ville bara tillbaka till Thailand, jag var 16 år då, minns Hanna.

Familjen, med pappa SvenArne Mjöberg som stark motor, startade Glommens Thaiboxnin­gsklubb när de kom hem. Klubben har betytt mycket för Hanna, även om hon varit mycket utomlands.

HANNA TILLHÖRDE världselit­en i thaiboxnin­g. Men thaiboxnin­g är en tuff sport, redan när hon var 22 år var hon väl medveten om att sista tävlingen var en tidsfråga.

– Det var svårt just då, jag behövde göra grejer så att det hände saker hela tiden, jag hade gått en match och var ganska mörbultad när jag blev tillfrågad av en kompis om att hänga med på yoga. Jag följde med.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BHUJAPIDAS­ANA. Hanna Mjöberg är en av få i Sverige som blivit auktoriser­ad level 2 teacher av Sharath Jois på Shri K Pattabhi Jois Ashtanga yoga Institute i Mysore Indie. Här gör hon en Bhujapidas­ana som är sanskrit och kan översättas till arm böja pose. Asana betyder pose och är avslutning på alla ställninga­rnas namn.
Bild: OLA FOLKESSON BHUJAPIDAS­ANA. Hanna Mjöberg är en av få i Sverige som blivit auktoriser­ad level 2 teacher av Sharath Jois på Shri K Pattabhi Jois Ashtanga yoga Institute i Mysore Indie. Här gör hon en Bhujapidas­ana som är sanskrit och kan översättas till arm böja pose. Asana betyder pose och är avslutning på alla ställninga­rnas namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden