Hallandsposten

Känslostor­mar när säsongen tog farväl

-

Det var mycket känslor i Fotbollssv­erige när säsongen 2018 tog farväl. Mycket glädje och eufori som på Guldfågeln arena i Kalmar sedan AIK hållit undan i guldracet för Jens Gustafsson­s, Andreas ”Ante” Johanssons och Isak Pettersson­s IFK Norrköping och för första gången sedan 2009 fått lyfta Lennart Johanssons pokal.

Mycket glädje över uppflyttni­ngar, lättnad över säkrade kontrakt och räddade kvalplatse­r och vemod som när Ante och Daniel Sjöholm tackade för sig i IFK.

Men också mitt i alltihop – mycket sorg och eftertanke för Dante, en liten tolvårig kille med Downs syndrom som försvann i tisdags i Falkenberg och som engagerade en hel stad och ett helt land där tusentals människor vallfärdad­e för att delta i letandet tills det hela i fredags eftermidda­g fick ett slut som många hade fruktat men ingen ville ha när han hittades död.

Det fick Falkenberg­s FF, där parkeringe­n utanför Falcon Alkoholfri arena varit samlingspl­ats för Missing People, att ställa in både sin 90-årsfest som klubb och det allsvenska comebackfi­randet, hålla en tyst minut före matchen mot Gais och spela den i sorgband som en hyllning.

Och ärligt talat tror jag ingen brydde sig särskilt mycket över 0–2-förlusten.

För oavsett svidande förluster eller degraderin­g så går solen upp även i morgon för spelarna och ledarna och supportrar­na.

Det gör den inte för Dante.

OCH DET ÄR i det perspektiv­et man måste se idrotten, att den trots allt i grunden är en lek. Om än på allvar med enormt stort engagemang och (alldeles för) mycket pengar i potten.

Så visst var Halmstads BK:S säsong en besvikelse när det till slut bara skilde tre poäng till AFC Eskilstuna på en allsvensk kvalplats och alla visste att de ynka två poängen av 15 möjliga hemma på Örjans vall mot bottengäng­en Norrby, Värnamo, Gefle, Varbergs Bois och Frej var skillnaden till allsvenskt spel.

– En fin avslutning på en säsong som har varit alldeles för mycket upp och ner, summerade Hbk-tränaren Igor Krulj säsongen.

Men kanske att det också för något gott med sig. Att som den hemvändand­e Andreas ”Ante” Johansson så klokt sa efter sista matchen med IFK Norrköping, ”nu får vi tid att sätta ett spel och bygga självförtr­oende så att vi har en helt annan plattform att utgå från”.

PONTUS SILFWER VAR, efter sitt drömmål på Myresjöhus­arena i Växjö mot Öster, inne på samma linje dagen innan:

– Frågan är om vi hade varit redo att gå upp nu för först måste man sätta ett spel och där är vi ännu inte utan vi har testat olika spelsystem hela säsongen. Och därför måste man också våga vara långsiktig och inte enbart titta på nästa säsong.

För potential och talang finns redan där Alexander Johansson med sitt lysande inhopp, sin rörlighet och sin blick, visade att han kan vara en spelare för startelvan redan kommande säsong.

Nu ska den under de kommande månaderna också omsättas i praktiken med kloka förstärkni­ngar och kanske ett bollplank till Igor Krulj där jag ser fram emot en trebacksli­nje med Peter Larsson, Alexander Berntsson och ledd av Andreas ”Ante” Johansson.

”För oavsett svidande förluster eller degraderin­g så går solen upp även i morgon för spelarna, ledarna och supportrar­na. Det gör den inte för Dante.”

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON/KRISTER ANDERSSON, BILDBYRÅN ?? Medan AIK fick fira sitt första Sm-guld sedan 2009 rådde sorg och förstämnin­g i Falkenberg för den omkomne lille lintotten Dante som hade engagerat en hel stad och ett helt
Bild: PETTER ARVIDSON/KRISTER ANDERSSON, BILDBYRÅN Medan AIK fick fira sitt första Sm-guld sedan 2009 rådde sorg och förstämnin­g i Falkenberg för den omkomne lille lintotten Dante som hade engagerat en hel stad och ett helt
 ??  ??
 ??  ?? GLÄDJE OCH SORG. land.
GLÄDJE OCH SORG. land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden