Hallandsposten

Drömmålet punkten för svajig säsong

-

Höskuldur Gunnlaugss­on (till höger) visade vägen med sitt 1–0-mål, men det var Pontus Silfwer som fulbordade HBK:S seger mot Öster – bland annat med sitt drömmål fram till 4–0.

”Surt förstås när det är så nära så alla är besvikna över säsongen i stort. Men för att lyckas fullt ut så ska man vinna de matcher som man ska vinna och det har vi inte gjort.”

PONTUS SILFWER

– Mitt livs mål! En svajig säsong för Halmstads BK som efter den missade allsvenska kvalplatse­n präglades av besvikelse fick ändå en snygg avslutning. Inte enbart genom 4–1-segern utan även genom Pontus Silfwers drömmål, HBK:S sista för året.

– Jag upptäckte hur ren jag var på bortre och när Jeppes inlägg kom lite bakom mig tänkte jag att: äh, det är ju bara att testa. Och så satt den perfekt i bortre gaveln, skrattar Silfwer.

Jodå, det som alla skulle minnas denna höstruggig­a lördagseft­ermiddag på Myresjöhus arena i Växjö var förstås Silfwers drömmål i den 72:a minuten. Ett snyggt anfall, startat av den tilltagsne inhopparen Alexander Johansson slutade med att Jesper Westerberg hittade Pontus Silfwer i den bortre delen av straffområ­det som med en perfekt, vältajmad brassespar­k satte 4–0 – fotbollsgo­dis som till och med fick hemmapubli­ken att resa sig upp och applådera.

TILL SLUT VAR HBK bara tre poäng efter AFC Eskilstuna på en allsvensk kvalplats.

– Surt förstås när det är så nära så alla är besvikna över säsongen i stort. Men för att lyckas fullt ut så ska man vinna de matcher som man ska vinna och det har vi inte gjort utan vi har haft problem att föra matcherna mot lagen på den nedre halvan, konstatera­r Pontus.

Då hade HBK efter en intetsägan­de öppning tagit ledningen i den 15:e minuten när en före paus lysande Höskuldur Gunnlaugss­on tog emot bollen felvänd utanför straffområ­det och skickligt placerade in högerskott­et nere vid Darmin Sobos högra stolpe.

ÖSTER-MÅLVAKTEN – SOM hade fått chansen i stället för ordinarie målvakten Robin Malmkvist – skulle sedan spela huvudrolle­n 25 minuter senare på ett sätt som han själv helst hade undvikit när han släppte Filip Örnbloms lösa bakåtpassn­ing förbi sig fram till 2–0 för gästerna.

Det var en match som HBK till stora delar hade full kontroll på, även om hemmalaget i början av andra halvlek hade kunnat ta sig in i matchen om inte Malkolm Nilsson vid två tillfällen vunnit duellerna mot Simon Helg, först ett vasst skott (48) och sedan en benparad när Helg kom helt fri (61).

– KANSKE ATT det hade kunnat bli en annan match då. För annars var Halmstad bättre än oss från matchminut 1 till 90, säger den besvikne Öster-tränaren, den före detta Hbk:aren Christian Järdler.

I stället skulle HBK avgöra matchen fem minuter senare när den nyinkomne debutanten Alexander Johansson frispelade Gabriel Gudmundsso­n som löpte i från sin bevakning för att falla över hemmamålva­kten Darmin Sobo med straff som följd. En straff som Pontus Silfwer iskallt placerade in till 3–0.

– Straffar ska vara mål. Jag brukar ha långsam ansats och då hinner målvakten göra första rörelsen, förklarar Pontus som lurade Sobo i motsatt hörn.

Och sedan alltså satte guldkant på insatsen med sitt drömmål till 4–0 innan David Johannesss­on tillläts tröstmåla för Öster.

FÖR FLERA AV Hbk-spelarna, däribland Kosuke Kinoshita, Jesper Westerberg och Ivo Pekalski, löper kontrakten nu ut där den sistnämnde är utlånad från Oxford United som han har kontrakt med fram till juni nästa år.

– Jag återvänder dit i december och sedan får vi se hur det blir. Det viktigaste för mig nu är att få mycket speltid där jag har känt mig allt bättre. Var det sedan blir är en öppen dialog, men om det blir en ny sejour i Halmstad så inte mig emot, säger Ivo. Även om det fanns brister i det defensiva spelet, inte minst då närkampssp­elet, och även ett antal bolltapp på minuskonto­t går det förstås inte att frångå Silfwer som matchens Hbk:are. Dels för sina offensiva intentione­r där alibipasse­n hade bytts ut mot hot i djupled, dels den iskalla straffen men framför allt – den vältajmade bicycletan, drömmålet till 4–0 som till och med fick motståndar­nas tränare och publik att applådera.

TABELLEN

Örgryte–landskrona 4–0 Jönköpings S–norrby 0–0 Frej–värnamo 1–0 Brage–degerfors 1–1 Helsingbor­g–varbergs Bois 3–1 Gefle–afc Eskilstuna 2–2 Falkenberg–gais 0–2

 ?? Bild: CARL SANDIN, BILDBYRÅN/ARKIV ?? I december återvänder Ivo Pekalski till Oxford United. Om det blir en fortsättni­ng i HBK nästa år återstår att se.
Bild: CARL SANDIN, BILDBYRÅN/ARKIV I december återvänder Ivo Pekalski till Oxford United. Om det blir en fortsättni­ng i HBK nästa år återstår att se.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden