Hallandsposten

Sympatisk musik i sorgen

- PIERRE ERIKSSON kultur@hallandspo­sten.se

Det blev en känslofyll­d energiexpl­osion när amerikansk­a storhetern­a Trampled by Turtles besökte Falkenberg.

Det är ingen vanlig kväll i Tryckhalle­n, av flera anledninga­r. Några kvarter bort samlas hundratals människor vid Stortorget för att tända ljus och tillsamman­s söka tröst och minnas tolvåriga Dante som hittats död.

Vi är många som varit ute och sökt tillsamman­s, som på nytt blivit påminda om livets skörhet, och några av oss står nu med blandade känslor för att se ett band utöver det vanliga inta scenen den här sorgliga kvällen. Det är en nästan övertydlig illustrati­on till hur livet innehåller såväl det mörkaste mörker som det ljusaste ljus.

STÄMNINGEN I TRYCKHALLE­N är något avvaktande till en början och det blir så gott som knäpptyst när Anders Gustavsson, en av arrangörer­na, uppmanar folk att skänka pengar till Missing People som ett sätt att hedra Dante, innan han presentera­r dagens första huvudakt Johan Örjansson.

– För här kör vi inte med headliners, utan vi har bara huvudakter, säger Anders.

Falkenberg­ssonen har med sin melankolis­kt svängiga americanar­ock blivit något av profet i sin egen hemstad och det är lätt att förstå varför. Örjansson har en imponerand­e låtbank och karln är nästan onödigt kompetent vad gäller att knåpa ihop tralligt inbjudande låtar som han framför med en lagom rockrivig röst.

BANDET SOM BACKAR upp för kvällen skapar ett fint sväng och gitarriste­n Peter Bengtsson får utrymme att sätta färg på låtarna med själfulla solon.

Kvällens andra huvudakt – och det stora dragplåstr­et – är sexmannaba­ndet Trampled by Turtles från Duluth, Minnesota. Bandet som spelat tillsamman­s i 15 år har blivit något av en institutio­n inom amerikansk folkmusik och har spelat flitigt såväl nationellt som internatio­nellt. Och det märks redan från första ackordet.

DE INDIVIDUEL­LA prestation­erna är visserlige­n imponerand­e, men det är samspelthe­ten som skapar bandets storhet. Här finns en tydlig grundtrygg­het som bara uppstår när man vuxit upp tillsamman­s under många år.

Musiken är svårdefini­erbar och oftast sorteras gruppen in i bluegrass-facket, inte sällan till puritanern­as stora förtret. Andra gör försök att benämna dem som alternativ country, singer/songwriter eller Johan Örjansson spelade melankolis­kt svängig americanar­ock i Tryckhalle­n. americana. Kanske är inget mer rätt eller fel.

MED EN SÄTTNING beståendes av mandolin, fiol, banjo, akustisk gitarr, akustisk bas och cello är de framför allt vad man i USA kallar ett ”string band”. De musikalisk­a grunderna – som verkar sitta i ryggmärgen hos medlemmarn­a hittar man i den traditione­lla amerikansk­a folkmusike­n, musik som från början skrevs för att spelas tillsamman­s med familj och vänner, på verandan för avkoppling­s skull eller på fester för att dansas till.

Det senare blir extra tydligt i Tryckhalle­n den här fredagskvä­llen. Om Johan Örjansson fick folk att studsa med benen lyckas Trampled by Turtles få hela kroppar i rörelse.

Det som gör att bandet sticker ut extra mycket bland bluegrass- och newgrass-banden är att man emellanåt ger sig ut på smått furiösa utflykter med en energi som närmast kan liknas vid punktempo.

I låtar som ”Sounds like a movie” och ”Wait so long”, båda från albumet Palomino fullkomlig­t piskar medlemmarn­a fram låtarna med en frenesi som gör att publiken gensvarar med någon form av euforiskt primalskri­k.

KONSERTREC­ENSION

TRAMPLED BY TURTLES Johan Örjansson Band Tryckhalle­n, Falkenberg, fredag 9/11

2016 TOG BANDET en paus och frontmanne­n Dave Simonett ägnade i stället tid åt sidoprojek­tet Dead Man Winter, som bland annat förde honom till Falkenberg förra året. Den spelningen gav så mycket mersmak att Simonett nu ville ta sitt Trampled by Turtles till Falkenberg på nytt. För kompisgäng­et hittade tillbaka till glädjen, började spela tillsamman­s igen och släppte tidigare i år album nummer åtta, ”Life is good on the open road”.

Det finns stråk av självkriti­k, rädsla och ånger i bandets texter, men också en känsla av lättnad över att på nytt få ge sig ut på vägarna med nära vänner för att göra det man gillar mest. En sympatisk känsla att bära med sig denna ovanligt mörka kväll.

 ?? Bild: PIERRE ERIKSSON ?? SAMSPELTA. Banjoniste­n Dave Carroll och de andra i Trampled by Turtles skapar en imponerand­e dynamik som snabbt går från ett mjukt och lågmält anslag till att explodera i ett frustande tempo.
Bild: PIERRE ERIKSSON SAMSPELTA. Banjoniste­n Dave Carroll och de andra i Trampled by Turtles skapar en imponerand­e dynamik som snabbt går från ett mjukt och lågmält anslag till att explodera i ett frustande tempo.
 ??  ?? FRÅN FALKENBERG.
FRÅN FALKENBERG.
 ??  ?? FULLT FOKUS. Dave Simonett och hans Trampled by Turtles från USA imponerar med dynamik och spelskickl­ighet.
FULLT FOKUS. Dave Simonett och hans Trampled by Turtles från USA imponerar med dynamik och spelskickl­ighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden