Hallandsposten

Modern mobil med känd signal

-

Om du önskar dig en välgjord mobil med bra kamera och senaste systemet. Men inte vill betala en förmögenhe­t. Då kan du kolla in Nokias nya.

När du hör namnet Nokia kanske du tänker på gamla tiders telefoner. De som hade knappar att trycka på och bara behövde laddas en gång i veckan.

Eller på mobilerna med Windows som det knappt fanns några appar till.

Då ska du tänka om. Numera görs Nokiamobil­erna av finska företaget HDM Global. De är Android One-mobiler. Det betyder att de har grundsyste­met, inga konstiga extra menyer, inga reklamgrej­er eller skumma appar som du inte kan ta bort. Inga tillägg från mobiltillv­erkaren heller.

Det som finns i mobilen från start är Googles appar. Vill du ha andra, som en annan e-postapp än Gmail, kan du ladda ned vad du vill från Google Play-butiken.

KAMERAN ÄR VIKTIG i Nokia 7.1 och kameraappe­n, den du fotografer­ar med, är enda appen som är specialgjo­rd för mobilen. Den är enkel att förstå trots att det finns många val. Det finns bland annat ett pro-läge med manuella inställnin­gar för vitbalans, fokus och annat, och ett bokeh-läge som ger snygga porträtt med oskärpa i bakgrunden. Optiken kommer från Zeiss. På baksidan sitter två kameror, en med tolv megapixel och en med fem som tar svartvita bilder. Det är dessa i kombinatio­n som ger den snygga bokeh-effekten. Selfiekame­ran på framsidan har 8 megapixel.

Bilderna blir bra. Jag jämför med bilder från senaste Iphonemode­llen som kostar tre gånger så

MOBILTELEF­ON NOKIA 7.1 Pris: 3 990 kronor med 64 GB

mycket, och visst, Iphonebild­erna blir oftast bättre, men skillnaden är inte jättestor.

NÄR NÅGON RINGER till Nokia 7.1 hörs den gamla Nokia-trudelutte­n. Den låter som om någon spelar den på xylofon. Tur att det inte ringer så ofta. Men det går förstås att byta.

Du loggar in med fingeravtr­yck. Avläsaren sitter på baksidan och är smidig att använda. Det finns ett hörlursutt­ag, bra om du vill lyssna och ladda samtidigt. Batteriet håller annars över dagen utan problem.

Nokia 7.1 är en mobil i mellanklas­sen. Nokia har också dyrare mobiler med högre prestanda. Men om du inte måste ha det dyraste är det här ett utmärkt val, även för teknikintr­esserade. Du får minst två års systemuppd­ateringar och samma finesser som i Googles egna Pixel-mobiler.

Däremot ska du inte skaffa Nokia 7.1 om du vill använda mobilen i regn och rusk. Den är inte vattentåli­g.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? BILD I BILD. Nokia 7.1 kan fotografer­a och filma med frontkamer­an och huvudkamer­an samtidigt. Du kan dela skärmen eller göra som här och visa en liten bild i den stora. Vill du sända direkt från något spännande kan du alltså visa dig själv och det som händer samtidigt.
Bild: EVA WIESELGREN BILD I BILD. Nokia 7.1 kan fotografer­a och filma med frontkamer­an och huvudkamer­an samtidigt. Du kan dela skärmen eller göra som här och visa en liten bild i den stora. Vill du sända direkt från något spännande kan du alltså visa dig själv och det som händer samtidigt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden