Hallandsposten

Örjan nära hybridgräs

FOTBOLL: KLARTECKEN KAN GES REDAN I DECEMBER

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Men så långt framme är man ännu inte.

– Först ska beslut tas och sedan kan upphandlin­g och andra faktorer påverka, men i Växjö gjorde man det i somras, förklarar Jonas.

Efter svidande kritik över planens kvalitet periodvis under de senaste åren har det gått snabbt på sistone när hybridgräs­planer nu anläggs över hela landet.

ÄRENDET LIGGER NU uppe i Köp, Kommunchef­ens övergripan­de prioriteri­ngar, där beslut ska tas på kommunfull­mäktiges nästa möte den 18 december.

– Och då blir det förvaltnin­gens uppdrag att ta fram olika förslag, inflikar Eidergård.

Själv har han tillsamman­s med ansvariga varit runt och tittat på olika planer ibland annat Göteborg, Kristianst­ad, Malmö och Ljungby och är mycket positiv till lösningen.

– JA, OFTA glöms planen bort när man bygger om eller bygger nytt. Men har man investerat 100 miljoner kronor i själva arenan så ska den ju också kunna utnyttjas mer. Och med en hybridgräs­plan handlar det minst om en dubblering av antalet matcher och därigenom ett mer levande Örjans vall, anser Eidergård.

Den beräknade kostnaden för en ny hybridgräs­plan är sju miljoner kronor.

– Men då ingår ett helhetsgre­pp där inte enbart själva gräsmattan byts ut utan även dränering på kanterna.

Hybridgräs medför också ökade kostnader vad gäller driften.

– Vi vet att det krävs daglig skötsel till skillnad från en vanlig gräsplan eller en konstgräsp­lan. Men det har vi också äskat för, påpekar Jonas och inflikar:

– I en framtid är det sedan kanske heller inte givet att det är kommunen som ska driva Örjans vall utan en annan aktör.

I HP-SPORTENS SERIE ”I valet och kvalet” inför valet var samtliga partier försiktigt positiva till hybridgräs med hänvisning till den ökade nyttjandeg­raden, där Liberalern­a var mest konkreta genom att vilja ha med det i budgeten den kommande mandatperi­oden.

Men många partier påpekade också att man måste ta hänsyn till kostnadern­a, driften och inte minst – miljöaspek­ten.

Och det finns också väldigt många modeller.

– Den som har fått bäst kritik är den som ligger på IFK Göteborgs träningsan­läggning Kamratgård­en eftersom den kan luftas. Och det är viktigt för att gräset ska kunna få syre till rötterna. Annars finns det både billigare varianter som den i Ljungby där man har blandat i gummigranu­lat eller dyrare där man syr ner ”kvastar” med gräs i planen, förklarar enhetschef­en.

Från Halmstads BK:S och IS Halmias sida är man enbart positiv till en hybridlösn­ing:

– Förutsatt att man hittar rätt hybridplan skulle detta verkligen vara ett steg i rätt riktning. Då skulle exempelvis alla seniorlage­n, både våra herrar och damer, samt Halmias herrar och damer få spela på sin riktiga hemmaplan, säger HBK:S klubbchef Tony Karlsson.

Hybridgräs på Örjans vall – det kan bli verklighet redan nästa år. – I den bästa av världar skulle det kunna läggas under sommaruppe­hållet, säger Jonas Eidergård, enhetschef på projekt, drift och utveckling i Halmstad kommun.

”Med en hybridgräs­plan handlar det minst om en dubblering av antalet matcher och därigenom ett mer levande Örjans vall.”

JONAS EIDERGÅRD Enhetschef Halmstad kommun

OCH LEIF JÖNSSON, sportchef i Halmia håller med:

– Vi har fått förfrågan både från Jonas och kommunledn­ingen och ser enbart fördelar i ett byte då vi också har drabbats hårt när även herrarna ibland har tvingats spela på andra platser när Örjans vall inte har hållit. Så med tanke på att 100 miljoner kronor har investerat­s i själva arenan skulle detta verkligen vara ett beslut rätt i tiden.

 ?? Bild: ROGER LARSSON, ARKIV ?? Om allt går vägen kan Örjans vall ha hybridgräs redan nästa år. Men först ska beslut fattas och upphandlin­g göras.
Bild: ROGER LARSSON, ARKIV Om allt går vägen kan Örjans vall ha hybridgräs redan nästa år. Men först ska beslut fattas och upphandlin­g göras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden