Hallandsposten

Inget mer valfläsk till föräldrale­diga

PROBLEMATI­SKT. Att föräldrale­diga kan lämna barn på stökiga och underbeman­nade förskolor gör inte situatione­n bättre inom barnomsorg­en.

- MALIN LERNFELT Liberala Nyhetsbyrå­n

HP LEDARE 14/11. Det är märkliga tider vi lever i. Många föräldrar tycks anse sig oförmögna att ge sina små barn den stimulans och omsorg de behöver. Att lämna tvååringar på stökiga, underbeman­nade förskolor när den ena eller båda föräldrarn­a är hemma med ett yngre syskon anses oproblemat­iskt.

Borde inte möjlighete­n att få tillbringa föräldrale­dig tid med barnen – må de vara ett, två eller fler – vara det mest värdefulla vi har i ett samhälle som i många hänseenden kräver att föräldrar jobbar heltid under större delen av barnens uppväxt? Varför ses det inte som en självklarh­et att föräldrar är kompetenta nog att hantera mer än ett barn åt gången, och dessutom bör göra det med tanke på den kaosartade situation som råder inom förskolan?

ENLIGT LAGEN HAR familjer rätt att lämna syskon över ett år på förskolan minst 15 timmar i veckan samtidigt som de är hemma med ett spädbarn.

Många kommuner har dock valt att utöka den tiden, och på vissa håll har främst rödgröna styren valt att låta föräldrale­diga lämna sina barn på förskolan 40 timmar i veckan. När den nya majoritete­n i Stockholm nu utreder möjlighete­n att återigen minska maxtiden hörs många upprörda röster från föräldrar som uppenbarli­gen tycker att deras små barn har det bättre på förskolan än hemma.

Det är ofattbart, av flera skäl. Hur allvarlig situatione­n är på många förskolor har bland annat Lärarförbu­ndet, som organisera­r förskollär­arna, varnat för gång på gång. Lokaler som inte räcker till, höga ljudnivåer, personalbr­ist och små möjlighete­r för pedagogern­a att utföra ett arbete i linje med läroplan och skollag är snarare regel än undantag.

Allra tuffast är situatione­n för de barn vars föräldrar måste arbeta heltid, och som inte har något annat val än att lämna sina barn mellan 7 och 17 fem dagar i veckan. När barngruppe­rna fylls till bristnings­gränsen är det de barnen som får betala priset för vänsterpol­itikernas valfläsk.

FÖRSKOLANS UPPGIFT VAR ursprungli­gen att vara en trygg miljö för barn när deras föräldrar arbetade. Senare har lärmiljön betonats allt mer, vilket är bra. Men den delen är främst något som gynnar äldre förskoleba­rn. För de allra flesta 1–3-åringar torde det vara tämligen odiskutabe­lt att om man har en valmöjligh­et, är det bäst att vara med familjen.

Det betyder inte att leklust och interaktio­n med andra barn inte kan tillgodose­s på annat sätt. Samtidigt måste det vara grundlägga­nde att miljön i förskolan är så bra som det bara är möjligt för de små barn som är där. Att den är stabil och trygg, utan för stora grupper och ständigt nya människor att knyta an till.

Frågan vi egentligen bör diskutera är om föräldrale­diga bör ha rätt att lämna barn under tre år på förskolan överhuvudt­aget. Eller om det inte är bäst både för dessa barn, deras små kompisar på förskolan och för samhällsek­onomin om föräldrale­diga mammor och pappor i högre grad tog ansvar. För alla sina barn.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? FULLT. Många förskolor är underbeman­nade, samtidigt som föräldrale­diga allt oftare får lämna sina äldre barn på heltid.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT FULLT. Många förskolor är underbeman­nade, samtidigt som föräldrale­diga allt oftare får lämna sina äldre barn på heltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden