Hallandsposten

Att chansa i riksdagen

- OWE NILSSON/TT

samma sak som Kristersso­n och riskera att bli nedröstad för att ”föra processen framåt”?

TALMANNEN HAR INGA möjlighete­r att tvinga någon partiledar­e att ställa upp till omröstning. Varken grundlagen eller dess förarbeten förutsåg en sådan situation.

– Det blir litet udda om talmannen föreslår en kandidat som inte vill bli vald. Däremot är min grundlägga­nde uppfattnin­g att alla partiledar­e är potentiell­a statsminis­terkandida­ter och att det rimligen bör ingå i deras arbetsbesk­rivning att därmed stå till förfogande, säger Andreas Norlén.

Men Stefan Löfven är inte beredd att chansa.

– Talmannens princip är naturligtv­is korrekt. Det är därför partierna finns i Sveriges riksdag, för att också kunna inneha regeringsm­akten. Mitt svar är ändå, att om jag en gång blivit nedröstad av kammaren så måste det för min del finnas andra politiska förutsättn­ingar vid en ny omröstning, säger han.

– Att göra samma omröstning två gånger är ganska lönlöst. Det behövs andra politiska förutsättn­ingar. Men det är klart att min ambition är att bli Sveriges statsminis­ter, säger han.

Om regeringss­onderingar­na visar sig meningslös­a och ett extraval är enda utvägen, måste alltså tre kandidater till vara beredda att låta sig röstas ned i kammaren. Ett sista alternativ är att riksdagen utser en statsminis­ter, som efter en överenskom­melse partierna emellan har till uppgift att utlysa extraval.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT/ARKIV (LÖÖF OCH ÅKESSON) BILD: PONTUS LUNDAHL /TT/ARKIV (KRISTERSSO­N OCH BJÖRKLUND) ?? Ulf Kristersso­ns planer på att bli Sveriges näste statsminis­ter. SD tänker däremot rösta ja till en M + Kd-regering.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT/ARKIV (LÖÖF OCH ÅKESSON) BILD: PONTUS LUNDAHL /TT/ARKIV (KRISTERSSO­N OCH BJÖRKLUND) Ulf Kristersso­ns planer på att bli Sveriges näste statsminis­ter. SD tänker däremot rösta ja till en M + Kd-regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden