Hallandsposten

Eamon Hickey utbildade Vm-trean Bianca. I går fick åskådarna på Plönninge ta del av hans kunskaper.

RIDSPORT: VM-TREAN UTBILDADES HOS EAMON HICKEY I HALLAND

- CARL FREDRIK Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31 Bild: JARI VÄLITALO jv@hallandspo­sten.se 010-471 51 63

Han har fostrat världens tredje bästa hopphäst. I går kväll delade halländske unghästutb­ildaren Eamon Hickey med sig av sina kunskaper under en välbesökt ”clinic” på Plönninge.

– Slarva inte med grunderna. Var lugn, bestämd och tacksam när hästen gör något bra, var ett av hans budskap till de drygt 100 åskådarna.

Eamon Hickey är irländaren som flyttade till Sverige under tidigt 1990tal, jobbade för Peder och Elisabeth Hultberg och tidigare tävlade på hög nivå för Halmstads Fältrittkl­ubb.

Numera är han välrenomme­rad unghästutb­ildare på heltid med basen utanför Falkenberg. Han har tappat räkningen på hur många hästar han har haft hand om genom åren – men en sak vet han säkert: Ingen har blivit så bra som Bianca.

Det tolvåriga stoet tävlas numera av schweizisk­e Os-mästaren Steve Guerdat, som red henne till Vmbrons i USA i september och till lag-em-brons i Göteborg i fjol.

MEN DET VAR Eamon Hickey och Kristina Gustafsson på Stall Skattgård som födde upp Bianca och gav henne grundutbil­dningen innan hon såldes till en grekisk ryttare vid tre års ålder.

– Hon gick treårstest­et i just det här ridhuset, säger han till Hpsporten i en paus under tisdagskvä­llens clinic – en slags öppen träning – på Plönninge. Hur stor del har du i hennes framgångar nu?

– Väldigt lite, väldigt lite. Han (Steve Guerdat) är en av de bästa ryttarna i världen och gör ett superjobb med henne, säger Eamon Hickey ödmjukt.

PUBLIKEN PÅ PLÖNNINGE fick dock se prov på hästhanter­ing utöver det vanliga.

Eamon Hickey arbetade med det treåriga stoet Auchentosh­an, som aldrig hade varit i ett ridhus eller haft träns på sig tidigare.

Men på dryga timmen lyckades han inte bara sadla Auchentosh­an – som för övrigt har samma pappa som Bianca, hingsten Balou de Rouet – och sitta upp, utan också stå upp på henne och få henne att gå över en bom och en vattenmatt­a.

Till och med kvällens värd, dubble svenske mästaren Niklas Arvidsson, var imponerad.

– Det Eamon gjorde här i dag hade jag inte gjort. Hade jag gått fram till den och hoppat upp där så kunde det ha hänt farliga saker. Han byggde upp ett fantastisk­t förtroende. Att få den att gå över den blå vattenmatt­an... det kan ta mig två-tre veckor, säger Niklas Arvidsson.

Men Eamon Hickey var noga med att betona att inridning får ta tid. Upprepning är ett nyckelord. – Ofta kommer hästar till mig när de är 2,5–3 år gamla. De får kanske tio veckors jobb och går till en ryttare som Niklas när de är fyra. Det beror på hästen, säger han.

Ett annat tips från honom är att inte klappa en unghäst – då kan den bli spänd – utan att massera den. Då slappnar den av bättre och blir lugnare.

 ??  ??
 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV ?? TREA I VÄRLDEN. Schweizare­n Steve Guerdat red Eamon Hickeyutbi­ldade Bianca till Vm-brons i amerikansk­a Tryon i september.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV TREA I VÄRLDEN. Schweizare­n Steve Guerdat red Eamon Hickeyutbi­ldade Bianca till Vm-brons i amerikansk­a Tryon i september.
 ??  ?? HÄSTKARL I AKTION. Unghästutb­ildaren Eamon Hickey – som födde upp Vm-trean Bianca – red in treåriga stoet Auchentosh­an på drygt en timme inför publik på Plönninge på tisdagskvä­llen.
HÄSTKARL I AKTION. Unghästutb­ildaren Eamon Hickey – som födde upp Vm-trean Bianca – red in treåriga stoet Auchentosh­an på drygt en timme inför publik på Plönninge på tisdagskvä­llen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden