Hallandsposten

Folk&familj.

Monika Andersson har fullt upp redan i oktober. Då ska alla hundratals tomtar i hennes gedigna samling plockas fram, tvättas och ställas upp. Hon kallar det ett jättejobb – och medger att hon efter flera år i samlingens tjänst börjar bli rätt less på de s

- KARIN BERGH kb@hallandspo­sten.se

Hemma hos Monika Andersson började julstöket redan i oktober. 600 tomtar tar tid att plocka fram.

”En gång skulle vi på auktion och då blev jag helt tokig. Jag tänkte att ’nu jävlar ska vi köpa tomtar’! Jag åkte därifrån med tio fulla kassar. Tanterna bara stirrade på mig.”

MONIKA ANDERSSON

Stora tomtar, tomtar med lurviga skägg, tomtar som åker släde, tomtar som rider på grisar, liggande tomtar, sittande tomtar, tomtar som bär på paket, dansande tomtar och en och annan tomte med butter uppsyn.

EN SAK ÄR SÄKER, de små rödklädda figurerna har helt klart tagit över trerummare­n i Halmstad. På varenda fri yta står det... tomtar. Och då har Monika inte ens hunnit plocka fram allihop ännu. Faktum är att det var nära att de fick stanna i lådorna den här julen.

– Det här kanske blir sista året de är framme, jag vet inte ens hur jag ska få plats längre. Dessutom tar det sån tid att tvätta dem och sen när de är uppe måste jag damma alla varje vecka, säger hon.

OCH VISST BLÄNKER de verkligen efter all rengöring; Monika Anderssons tomtar. Hon säger att hon tvättar alla var för sig med Ajax och låter samlingen lufttorka innan den åker upp på hyllorna. Är tomtarna smutsiga eller dammiga ser de så tråkiga ut.

– Jag måste börja ta fram allihop redan i oktober, för annars hinner jag inte. Jag fyller år i november och vill gärna ha fått upp dem innan dess.

Hennes äldsta tomte tror hon är tillverkad år 1912. Men de flesta är mycket yngre. Exakt hur många som finns i lägenheten är svårt att säga, men Monika tror att det kan handla om 600 stycken.

– Jag räknar dem varje år när jag packar ner dem, ibland får jag det till fler än 600 till och med.

HON HAR BOTT i lägenheten i 36 år och har samlat till och från under åren som gått.

– Den där är käck, den gillar jag! utbrister hon och pekar på en ovanligt glad och rödkindad gubbe.

Några tomtar sjunger, dansar och blinkar. Hon slår på ett par av dem.

– Men den där måste vi byta batterier på. Han kommer ju ingen vart längre, står bara och svänger med armarna på samma ställe!

Monika pekar ut några andra favoriter i samlingen. Alla hennes bästa tomtar verkar ha gemensamt att de har varit presenter från någon hon tycker om. Varenda tomte har en liten historia bakom sig.

– En gång skulle vi på auktion och då blev jag helt tokig. Jag tänkte att ”nu jävlar ska vi köpa tomtar”! Jag åkte därifrån med tio fulla kassar. Tanterna bara stirrade på mig.

BLAND ALLA TOMTAR står några änglar. Hur de har hamnat i samlingen är en historia för sig. Monika köpte dem på Citygross. Tanken var att hon skulle ge bort änglarna i present.

– Men sen blev jag så förtjust i dem att jag behöll dem själv.

Monika samlar även på grisar, men har inte alls lika många grisar som tomtar. Var tomteintre­sset kommer ifrån är oklart. Hon började köpa, och sen har det liksom bara fortsatt. Men numera köper hon faktiskt inga längre. Det var flera år sedan sist. Varför har du slutat?

– Nä du, helt plötsligt var det som att en tanke slog mig: Vad ska jag med alla tomtar till, egentligen?

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ÖVERALLT. Monika berättade för en granne att Hallandspo­sten skulle komma och fotografer­a hennes tomtesamli­ng: ”Jag sa att det nog skulle ta en vecka ungefär, med tanke på hur många jag har, haha!”
Bild: JARI VÄLITALO ÖVERALLT. Monika berättade för en granne att Hallandspo­sten skulle komma och fotografer­a hennes tomtesamli­ng: ”Jag sa att det nog skulle ta en vecka ungefär, med tanke på hur många jag har, haha!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden