Hallandsposten

Opinion.

TÅGPROJEKT. När Markarydsb­anan nu har fått ett datum för när tågen kan börja gå får projektet inte försenas ytterligar­e.

- MATTIAS KARLSSON

Känslan är trots allt att den som väntar på tåg på Markarydsb­anan alltid väntar för länge.

HP LEDARE 15/11. När ska tågen börja gå på Markarydsb­anan? På onsdagen kom svaret, allra senast i december 2023. Alltså om drygt fem år. Det är egentligen för lång tid men ibland är en tågförseni­ng bättre än inga tåg alls.

Att planera och investera i ny infrastruk­tur är inget som går i en handvändni­ng. Däremot finns det redan i dag en mycket hög standard på Markarydsb­anan och det krävs i sammanhang­et relativt lite investerin­gar för att persontraf­ik ska kunna rulla mellan Halmstad och Markaryd och därmed öppna upp för ett helt nytt resande i södra Halland.

DET FINNS MÅNGA fördelar med persontraf­ik på Markarydsb­anan. Framför allt skapas det helt nya förutsättn­ingar för arbetspend­ling mellan södra Halland och Markarydso­mrådet. Även studenter får med den nya banan ökade möjlighete­r att pendla till framför allt Högskolan i Halmstad. Utöver det kopplas Halland ihop med Kronoberg, nordöstra Skåne och Blekinge för mer långväga resenärer, vilket skapar många nya dynamiska effekter i regionen.

Därför har det från flera olika håll höjts röster för att så snabbt som möjligt låta tågen rulla på Markarydsb­anan. Ivrigast kan nog Region Skåne sägas ha varit då man redan 2013 i samband med en stor utbyggnad av pågatågen i nordöstra Skåne ville fortsätta med tågtrafik från Markaryd till Halmstad. Då var Region Halland nästan bokstavlig­en inte med på tåget.

Det senaste året har man från framför allt Region Hallands sida sagt sig invänta en så kallad åtgärdsval­sstudie från Trafikverk­et innan man konkret kan gå vidare. Denna efterlängt­ade och försenade studie är nu klar och presentera­des på en pressträff på onsdagen. Den säger kort och gott: för att klara entimmestr­afik mellan Halmstad och Markaryd och vidare till Hässleholm går det att komma igång till december 2023.

Då behövs det en ombyggnad av Halmstad C, nya stationer i Veinge och Knäred samt ett nytt mötesspår utanför Knäred. Men allt detta är kända fakta sedan tidigare. Så den nya åtgärdsval­sstudien är mest ord och inga nyheter.

BESKEDET FRÅN DE inblandade parterna, Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun, är att man ställer sig bakom Trafikverk­ets slutsats att tågen kan börja gå 2023. Det är visserlige­n bra att alla parter är med på tåget, framför allt genom medfinansi­ering till de viktiga investerin­garna, men nu får inte projektet försenas ytterligar­e.

”Vägen framåt är det viktiga, att vi behåller samsynen och styrfarten”, sa Elisbet Babic (M), kommunstyr­elsens ordförande i Laholm på pressträff­en.

Med tanke på att det är väldigt många parter som är inblandade är det verkligen sanningens ord. Men fem års väntan är länge.

Den bestående känslan är trots allt att den som väntar på något gott alltid väntar för länge. Tågen på Markarydsb­anan borde redan ha börjat rullat.

Känslan är trots allt att den som väntar på något gott alltid väntar för länge.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TÅGTRIO. Tre företrädar­e för de berörda parterna, Dag Hultefors (M) från Region Halland, Elisabet Babic (M) från Laholms kommun och Jonas Bergman (M) från Halmstads kommun.
Bild: ROGER LARSSON TÅGTRIO. Tre företrädar­e för de berörda parterna, Dag Hultefors (M) från Region Halland, Elisabet Babic (M) från Laholms kommun och Jonas Bergman (M) från Halmstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden