Hallandsposten

Då kan tågen börja rulla

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

I går gavs besked om när trafiken på Markarydsb­anan kan komma i gång.

HALMSTAD Nu finns ett gemensamt mål. Senast i december 2023 ska tågen gå en gång i timmen mellan Markaryd och Halmstad – med stopp i Knäred och Veinge. Men det finns möjlighet att dra igång tidigare.

I går presentera­des den så kallade Åtgärdsval­sstudien som Trafikverk­et gjort för att reda ut vad som krävs för att få igång en attraktiv och pålitlig trafik på Markarydsb­anan, som dessutom bär sina kostnader.

ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott, presentera­de slutsatsen som var en bekräftels­e på det man kommit fram till tidigare.

– Det kräver åtgärder på Halmstads central som är en rätt så trafikerad station. Vi behöver öka antalet plattforma­r för att kunna ta emot fler tåg. Vi behöver också nya stationer i Knäred och Veinge plus ett mötesspår i Knäred.

Dessutom behöver tidtabells­pusslet falla på plats eftersom Markarydsb­anan inte bara ses som viktig för studie- och arbetspend­ling utan även för resenärer som ska ta sig vidare ut i landet.

– Det är jättevikti­gt att få ihop bra anslutning­ar eftersom 40 procent av alla resenärer är sådana som ska byta någonstans, uppgav Fredrik Bärthel, utrednings­ledare på Trafikverk­et.

MEN NU FINNS det ett datum att jobba efter. Region Halland, Halmstads kommun och Laholms kommun vill få igång trafik en gång i timmen under åtminstone pendlingst­ider senast i december 2023.

– Vi förstår att det krävs stora ansträngni­ngar men tycker att det är angeläget att få igång detta så snart som möjligt, påpekade Dag Hultefors.

Elisabet Babic (M) kommunstyr­elsens ordförande i Laholms kommun, fick tillfälle att på nytt brista ut i ett ”Äntligen”.

– Laholm är en boendeort med mycket arbets- och studiepend­ling. Vi är mycket positiva och ser fram emot att kunna kliva på det här tåget.

Vilket skulle kunna ske betydligt tidigare än 2023 enligt Fredrik Bärthel:

– 2020-2021 skulle det rent teoretiskt kunna gå eftersom infrastruk­turen finns. Men det skulle i så fall handla om trafik varannan timme eftersom det lär ta fyra, fem år att bygga ett mötesspår i Knäred.

HUR DET BLIR med den saken är upp till Region Halland och Laholms kommun att avgöra.

– Från Halmstads sida är det helt okej om man kan lösa detta. Men det får inte bli på bekostnad av Västkustba­nan som är nerven för oss i Halmstad. Vi får inte hamna i ett läge där det blir fördröjnin­gar och förseninga­r på Västkustba­nan där vi har omkring 3 000 personer som pendlar åt vardera riktningen varje dag, förklarade Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad.

Nästa steg blir att ta fram en plan för det fortsatta datumet och komma överens om hur kostnadern­a ska fördelas.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? STARTKLARA. Dag Hultefors, Elisabet Babic och Jonas Bergman är överens om att det är möjligt att dra igång en pålitlig persontraf­ik på Markarydsb­anan i december 2023.
Bild: ROGER LARSSON STARTKLARA. Dag Hultefors, Elisabet Babic och Jonas Bergman är överens om att det är möjligt att dra igång en pålitlig persontraf­ik på Markarydsb­anan i december 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden