Hallandsposten

Grannarna får rätt om ziplinor

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Skrik, skratt och svischande ziplinor kan vara mer än vad grannarna ska behöva stå ut med. Länsstyrel­sen kräver nya ljudmätnin­gar på Kungsbygge­ts äventyrspa­rk.

– Jag är väldigt glad över beslutet, men samtidigt är det tragiskt att det ska behöva gå så här långt, säger Kim Djørup.

Tillsamman­s med fem andra fastighets­ägare i Espered skrev Kim Djørup till Laholms kommun och klagade på oljudet från äventyrspa­rken för två år sedan.

KLAGOMÅLEN GÄLLDE främst ljud från attraktion­erna och lastbilen som kör upp besökare, men också skrik och tjoande från dem som åker.

I december genomförde kommunen en inspektion av anläggning­en. Miljökonto­ret bedömde då att det inte fanns någon olägenhet för de närmast boende och vidtog inga åtgärder.

Ett beslut som grannarna överklagad­e och som länsstyrel­sen nu väljer att riva upp.

Länsstyrel­sen ger ljudmätnin­garna som kommunen genomfört underkänt och menar bland annat att det finns frågetecke­n om huruvida mätningarn­a gjordes vid tidpunkter då anläggning­en var i full drift.

Kommunen måste därför göra om ljudmätnin­garna samt genomföra nya utredninga­r för att ta reda på om ljudet är betraktat som olägenhet för människors hälsa.

Enligt länsstyrel­sens bedömning bör kommunen ta utgångspun­kt i Naturvårds­verkets riktvärden för industri- och verksamhet­sbuller, på 45 decibel, när de gör en ny bedömning av bullret från attraktion­erna på äventyrspa­rken.

– Som det är nu vet vi aldrig när vi ska höra ett skrik eller svischande ziplinor och det är väldigt stressande. Det påverkar hälsan på oss som bor och driver verksamhet här, säger Kim Djørup.

slut där. Grannarna har också framfört att de vill ha prövat om äventyrspa­rken tillåts enligt detaljplan­en, som antogs 1992 för den dåvarande skidbacken.

Kommunen har påpekat att snökanoner­na och pistmaskin­erna gav upphov till mer buller, men grannarna tycker ändå att den nuvarande verksamhet­en är värre eftersom de vistas utomhus mer på sommaren.

Även på denna punkt får grannarna gehör hos länsstyrel­sen. Detaljplan­en ska omprövas och miljö- och byggnadsnä­mnden måste ta ett nytt formellt beslut för eller emot de nuvarande byggnation­erna.

– Det är synd att politikern­a och kommunen inte lyssnade på oss från början. Nu hoppas vi på att länsstyrel­sens beslut leder till någonting bra och att alla parter kan bli nöjda, avslutar Kim Djørup.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV ?? OMTAGNING. Länsstyrel­sen upphäver Laholms kommuns beslut och kräver att nya ljudmätnin­gar och utredninga­r på Kungsbygge­ts äventyrspa­rk.
Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV OMTAGNING. Länsstyrel­sen upphäver Laholms kommuns beslut och kräver att nya ljudmätnin­gar och utredninga­r på Kungsbygge­ts äventyrspa­rk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden