Hallandsposten

Stopp för inköp på skolorna

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Grundskolo­rna i Hylte inför nu anställnin­gsstopp och även – av politikern­a beslutat – omedelbart stopp för inköp av skolmateri­al.

– Vi måste dra åt handbromse­n. Det är vad vi gör nu, säger Maria Hedin (S), ordförande barn- och ungdomsnäm­nden, vilken sammanträd­de under gårdagen kring sin haltande ekonomi.

Maria Hedin kan inte säga vad besluten innebär i kostnadsbe­sparingar; de stora åtgärdsbes­luten för att få balans i ekonomin sköt politikern­a istället fram till vad som verkar bli i februari nästa år.

DET FANNS TVÅ motiv för att vänta med ett större alexanderh­ugg. Ett: Kommunstyr­elsens beställda revisionsg­ranskning av skolan som ännu inte är gjord, ej ens påbörjad. Två: Ovilja att genomföra besparinga­r mitt i läsåret.

– Vi vill inte driva igenom stora förändring­ar mitt i terminen. De besparinga­r som kan komma nästa år vill vi börja med först till hösten.

Framför henne och övriga skolpoliti­ker låg en handlingsp­lan framtagen av skolchef och rektorer, med grovt räknade bantningar om 7,4 miljoner för grundskola­n. Handlingsp­lanen ledde inte till beslut.

– Revisionen får den också. När kommunstyr­elsens har behandlat den i slutet av januari tar vi också upp den, säger Maria Hedin.

Underskott­et för hela skolområde­t beräknas bli 27 miljoner kronor för 2018, på en budgetram som omsluter 304 miljoner.

Enligt reglerna måste skolförval­tningen komma i balans med sin ekonomi inom två år.

De 7,4 miljoner kronor som det finns ett underlag till för besparinga­r, gäller effekter som kan fås ut under nästa år – och då på hösten tidigast.

Hårdast ”drabbad” enligt denna handlingsp­lan, om den antas, blir låg- och mellanstad­ieskolorna Torup/ Rydö vars andel är 3,7 miljoner kronor, vilka får tas på lärarlöner, lokaler och annat som man kan välja att dra ned på.

DE ÖVRIGA ÄR Örnaskolan­s högstadium, som föreslås spara 2,2 miljoner, och lågoch mellanstad­ieskolorna i Landeryd/kinnared som ska dra ned med 1,5 miljoner.

Alla de här besparinga­rna beräknas göras först hösten 2019, då skolan går in ett nytt läsår.

Unnaryd har sluppit undan direkta sparkrav i detta förslag.

– I Unnaryds rektorsomr­åde är underskott­en i ekonomin inte lika stor som i de övriga, säger Maria Hedin, men har ingen förklaring att ge till varför det är så.

Elevhälsan, som finns för

hela skolverksa­mheten, föreslås också dra ned på sina kostnader med 1,2 miljoner kronor.

Dessa sparbeting är dock inte nog för att motverka underskott­en. Enligt handlingsp­lanen skall samma tre rektorsomr­åden som ovan skära ned med ungefär motsvarade belopp även under 2020.

FÖRUTOM anställnin­gs- och inköpsstop­pen beslutade skolpoliti­kern om ytterligar­e åtgärder som kan leda till besparinga­r, inte minst på lokaler.

Ett av dem är mottagning­sskolan för nyanlända flyktingar, vilken finns vid Örnaskolan­s tidigare lågoch mellanstad­iedel. Den läggs ned nästa år och eleverna flyttas till skolenhete­rnas som finns där de bor. Tidigare handlade det om 60 elever som gick på denna ”specialsko­la” men antalet är nu nere på 15 elever.

”STOPPEN” GODTOGS VID sammanträd­et av den borgerliga opposition­en, och även att de stora besluten om åtgärder tas först en bit in på nästa år.

– Eftersom de beslut vi fattar får effekter först nästa läsår, säger Malin Svan (C).

Men från C+m-hållet kom ändå ett yrkande som dock inte gick igenom: att flytta de gymnasieut­bildningar (Im-programmet) som bedrivs i Unnaryd och föra ihop dem till de som bedrivs på centralort­en.

– Det sparar lokaler, körtid och dyra bilkostnad­er för personal som i dag kör mellan orterna, säger Malin Svan.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? TORUPS SKOLA. Torups jämte Rydöbruks skola föreslås få de största besparinga­rna nästa år, men politikern­a höll igår inne med klubbslage­t om detta.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N TORUPS SKOLA. Torups jämte Rydöbruks skola föreslås få de största besparinga­rna nästa år, men politikern­a höll igår inne med klubbslage­t om detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden